Park Rusthoff

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Schooltuin

Schooltuin

Stadslandbouw in dorpscentrum

“ tuinieren leer je niet in een simulator ”

Overal om ons heen zijn er initiatieven op het gebied van duurzaamheid, voedselproductie en gezondheid. We komen nieuwe termen tegen als urban farming, daktuinen, groene gevels, guerrilla gardening, permacultuur, vierkante-meter-tuinen en groene schoolpleinen. Ook ontstaat er steeds meer interesse in lokaal en regionaal geproduceerde voedselproducten en groentepakketten. We zien verder tuinen ontstaan op daken, aan gevels en op braak liggende stukken grond. Het lijkt er op dat we ons langzaamaan beginnen te realiseren dat het anders zal moeten.

Het schooltuinproject in Park Rusthoff in Sassenheim laat jaarlijks ruim 100 basisschoolleerlingen ervaren hoe je zelf voedsel kunt kweken. Er zelf achter komen wat er allemaal voor komt kijken om sla of boontjes te verbouwen en hoe belangrijk bijvoorbeeld bijen zijn om mooie aardbeien te krijgen. Los van alle trendy ontwikkelingen bestaat het schooltuinen in Park Rusthoff al ruim 40 jaar. Wel is het inmiddels uitgegroeid  tot een professioneel project waarbij de leerlingen ruim een half jaar lang, wekelijks onder schooltijd,  een uur naar de tuinen komen en er stap voor stap achter komen dat er een heel verhaal blijkt te zitten achter dat zakje gesneden andijvie. Omdat er geen kunstmest wordt gebruikt en geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, wordt er dus volledig met respect voor de natuur getuinierd. Daarom heeft de Sassenheimse schooltuin als enige in Nederland op 28 september 2011 al het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald.

Al ruim 40 jaar wordt hier de basis gelegd voor alle ideeën die nu om ons heen ontstaan. Dat deze oerbasale vorm van kennisoverdracht over het verbouwen van je eigen voedsel wordtovergelaten aan een groep vrijwilligers, is eigenlijk te gek voor woorden. Maar de 4 deelnemende scholen maken al jaren dankbaar gebruik van dit door 10 gemotiveerde vrijwilligers gedragen project in Park Rusthoff. Het zijn de basisscholen Het Bolwerk, de Kinderburg, de Overplaats en de Springplank, die het project volledig in hun systeem hebben geïntegreerd.   Zelfs in de schoolvakanties kunnen de kinderen terecht  om hun tuin bij te houden. En ze kunnen het allemaal volgen op de eigen weblog. 
Ervaren hoe een courgette groeit, hoe mooi een tuinboon verpakt zit, hoeveel groeikracht er in een zonnebloem zit en hoe de natuur werkt,  doe je met je vingers in de grond. Dat leer je niet in een simulator.

Soms heb je een droom en dan is het heel leuk als je die droom kunt waar maken.
Het was een lang gekoesterde wens van de Schooltuin Sassenheim om over een kasje te beschikken.  Zelf de plantjes opkweken maakt het tuinieren nog leuker. Prachtig om te kunnen zien hoe het gaat, van zaadje tot plantje tot oogst. En hoeveel zorg daarvoor nodig is.
Dankzij de Kindergemeenteraad en Badeentjesrace kon op woensdag 26 maart 2014 het kasje officieel in gebruik worden genomen.

Schooltuin Sassenheim; al 40 jaar met minimale middelen een maximaal effect. Hoezo duurzaam?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 november 2014