Schooltuin open avond

Stadslandbouw in dorpscentrum.

“ tuinieren leer je niet in een simulator ”

Overal om ons heen zijn er initiatieven op het gebied van duurzaamheid, voedselproductie en  gezondheid. We komen nieuwe termen tegen als urban farming, daktuinen, groene gevels, guerrilla gardening, permacultuur, vierkante-meter-tuinen en groene schoolpleinen. Ook ontstaat er steeds meer interesse in lokaal en regionaal geproduceerde voedselproducten en groentepakketten. We zien verder tuinen ontstaan op daken, aan gevels en op braak liggende stukken grond. Het lijkt er op dat we ons langzaamaan beginnen te realiseren dat het anders zal moeten.

Het schooltuinproject in Park Rusthoff in Sassenheim laat jaarlijks ruim 100 basisschoolleerlingen ervaren hoe je zelf voedsel kunt kweken. Er zelf achter komen wat er allemaal voor komt kijken om sla of boontjes te verbouwen en hoe belangrijk bijvoorbeeld bijen zijn om mooie aardbeien te krijgen. Los van alle trendy ontwikkelingen bestaat het schooltuinen in Park Rusthoff al ruim 40 jaar. Wel is het inmiddels uitgegroeid  tot een professioneel project waarbij de leerlingen ruim een half jaar lang, wekelijks onder schooltijd,  een uur naar de tuinen komen en er stap voor stap achter komen dat er een heel verhaal blijkt te zitten achter dat zakje gesneden andijvie. Omdat er geen kunstmest wordt gebruikt en geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, wordt er dus volledig met respect voor de natuur getuinierd. Daarom heeft de Sassenheimse schooltuin als enige in Nederland 2 jaar terug al het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald.

Op woensdag 19 juni, ’s avonds tussen 19.00 en 20.30 uur is er een open avond. De kinderen willen u niet alleen hun tuintje laten zien, maar op het kleine schooltuincomplex is veel meer te bezichtigen  dan alleen de kindertuinen. Doe inspiratie op voor je eigen tuin en laat je verrassen.

Al ruim 40 jaar wordt hier de basis gelegd voor alle ideeën die nu om ons heen ontstaan. Dat deze oerbasale vorm van kennisoverdracht over het verbouwen van je eigen voedsel wordt overgelaten aan een groep vrijwilligers, is eigenlijk te gek voor woorden. Maar de 4 deelnemende scholen maken al jaren dankbaar gebruik van dit door 10 gemotiveerde vrijwilligers gedragen project in Park Rusthoff. Het zijn de basisscholen Het Bolwerk, de Kinderburg, de Overplaats en de Springplank, die het project volledig in hun systeem hebben geïntegreerd.   Zelfs in de schoolvakanties kunnen de kinderen terecht  om hun tuin bij te houden. En ze kunnen het allemaal volgen op de eigen weblog.
Ervaren hoe een courgette groeit, hoe mooi een tuinboon verpakt zit, hoeveel groeikracht er in een zonnebloem zit en hoe de natuur werkt,  doe je met je vingers in de grond. Dat leer je niet in een simulator.

De schooltuinwerkgroep wil graag een kweekkastje voor het voorkweken van planten. Uiteindelijk stond die kas daar in Park Rusthoff vroeger ook. De Kindergemeenteraad heeft er al geld voor beschikbaar gesteld en de Badeentjesrace,  tijdens de voorjaarsmarkt, heeft daar nog een mooi bedrag aan toegevoegd. Nu de vergunning nog……………
Schooltuin Sassenheim; al 40 jaar met minimale middelen een maximaal effect. Hoezo duurzaam?

 

11 juni 2013