Schooltuinen

Verscholen naast de hoofdingang van Park Rusthoff in Sassenheim ligt het schooltuincomplex. Op deze plek in het park, vroeger al nutstuin van Buitenplaats Rusthoff en daarna tot 1978 gemeentekwekerij, worden nu al 45 jaar buitenlessen gegeven. In 1999 werd een nieuwe weg ingeslagen en heeft het huidige team het panklaar Schooltuinproject ontwikkeld waarbij de scholen volledig worden ontzorgd.

Basisscholen het Bolwerk, de Overplaats en de Springplank maken er gebruik van. Jaarlijks komen ze met 3 en soms met 4 klassen een half jaar lang wekelijks onder schooltijd naar het park voor een praktijkles van ongeveer een uur. De kinderen krijgen allemaal een eigen tuintje, maar werken wel samen.  Van zaaien tot oogsten, van kringloop tot plastic soep, van Lieveheersbeestje  tot buitenplaats en van verse kruidenthee tot een hele les over bijen. Alles komt aan bod. Daarom functioneert de schooltuin als een Natuur en Milieu Educatiecentrum, ook omdat er een kort lijntje is met de Jeugd Natuur Wacht. 

De scholen zijn er blij mee en hebben het unieke project volledig in hun lesprogramma geïntegreerd. Zelfs in de schoolvakanties kunnen de kinderen terecht om hun tuin bij te houden. Het schooltuinproject laat jaarlijks ongeveer 100 basisschoolleerlingen ervaren hoe je zelf voedsel en bloemen kunt kweken. Er zelf achter komen wat er allemaal voor komt kijken om sla of boontjes te verbouwen, hoe een courgette groeit, hoe mooi een tuinboon verpakt zit, hoeveel groeikracht er in een zonnebloem zit. Hoe de natuur werkt ervaar je met je handen in de grond. 

 

De leerlingen komen zo, stap voor stap, erachter dat er meer blijkt te zitten achter dat zakje gesneden andijvie.

Al vanaf 1999 wordt er geen kunstmest of gewasbeschermingsmiddel meer gebruikt en dus volledig met respect voor de natuur getuinierd. Daarom heeft schooltuin Rusthoff in 2011, als enige schooltuin in Nederland, het AVVN Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald en meteen ook in een keer de maximaal verkrijgbare 4 stippen van het logo met het Lieveheersbeestje. 

 

Dinsdag & woensdag. Tijdens schoolvakanties woensdag 19.00 – 20.00 uur

Maart tot oktober

Om de aandacht voor het milieu / natuur te stimuleren worden geen plastic tassen meer gebruikt. Met het uitreiken van bloemenzaden wordt gevraagd de eigen omgeving vriendelijker te maken voor wilde bijen en insecten.
Verder is de Schooltuin Park Rusthoff een tuinreservaat, is ze aangesloten bij Velt ( vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren ), Alliantie Schooltuinen, IVN, Bijenlint van de Bollenstreek en Tuinambassadeurs. Voor de Groene Uitdaging is het een belangrijke inspiratietuin. Sinds kort zijn er ook leveringen aan de Voedselbank en worden hulpdiensten verleend door cliënten van Het Raamwerk.                                        

De schooltuingroep bestaat uit 10 vrijwilligers en de meesten zijn als goedwillende hulpouder begonnen. In 2017 kregen ze er de 1e Teylinger Vrijwilligersprijs voor en vervolgens ook nog de Teylinger Jaartrofee . Een prachtige erkenning. De groep is zeer gemotiveerd om deze groene kennismaking door te geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je in je opvoeding echt kennis hebt gemaakt met groen, natuur en tuinieren, je in het latere leven daar veel profijt van kunt hebben.