Heemtuin

Gedurende de openingstijden van het park is ook de Heemtuin vrij toegankelijk.

Na de revitalisatie (renovatie) van Park Rusthoff in 2002-2003 is er in het park een plek gereserveerd voor de heemtuin. De heemtuin is gelegen in de noordoost hoek van het park, achter de huizen van de Kerklaan en wordt begrensd door een sloot met een bruggetje, dat tegelijkertijd de toegang is. Wim van Dam heeft in 2004 het plan opgesteld voor de aanleg van de heemtuin, het pad en de beplanting. Met een paar enthousiaste vrijwilligers is hij begonnen dit verwaarloosde deel van het park om te vormen tot een heemtuin. De heemtuin wordt volledig door vrijwilligers gerund.

Een heemtuin is een tuin met de wilde flora, die van oorsprong hier in de streek voorkomt. Ook de bomen en struiken die in een parkbos horen vindt u hier. De verwilderde bolgewassen e.a. (de stinzen flora), die typisch in historische parken thuishoren, zijn hier aangeplant.

Uitgebreide informatie over de Heemtuin Sassenheim is te vinden op: Heemtuin Sassenheim.

Het hele jaar door

Openingstijden van het park

Werkzaamheden Heemtuin

Een heemtuin is echter niet een wilde plantentuin waar alles maar volop mag groeien en verwilderen, er wordt hier ook gezaaid, geplant en veel gewied. Minder bekende, soms zeldzame soorten worden anders snel verdrongen door alles overheersende algemene onkruiden zoals de grote brandnetel. Die brandnetel, die overigens wel bij de heemplanten hoort.

Het streven is dat het algehele aanzien en de sortering planten in onze heemtuin met de jaren zal groeien. We zijn al goed op weg en hebben meer dan 200 soorten in de heemtuin. Er is veel te doen in deze verwilderde hoek en wij zoeken nog mensen die ons willen helpen om daar een mooi stukje natuur van te maken. Werken in en met de natuur kan heel ontspannen en plezierig zijn.

Waar gaat het om:
De werkzaamheden in de heemtuin bestaan uit het onderhouden van de tuin en het vrijhouden van aangeplante soorten zodat deze een goede start en kans krijgen. Meer informatie nodig of misschien wilt u zich al direct aanmelden? Neem dan ‘contact’ met ons op of kom op de eerste of derde zaterdag van de maand even langs in de Heemtuin (09.30u -12.00u). 

De werkzaamheden in de heemtuin starten vanaf maart op de 1e en de 3e zaterdag van de maand. En we gaan (de laatste jaren in elk geval wel vanwege het zachte weer) door tot en met oktober, dus t/m de 3e zaterdag van oktober.