Algemeen

Ligging

Park Rusthoff ligt in het centrum van Sassenheim, pal achter de Hoofdstraat. Aan de thans drukke winkelstraat, die ooit deel uitmaakte van de oude straatweg tussen Haarlem en Leiden, werd vroeger een aantal voorname huizen gebouwd. Huize Rusthoff, dat in het centrum van het dorp lag, werd in 1924 door de Gemeente afgebroken. (zie: “Parkhistorie”). Het in Engelse landschapsstijl aangelegde wandelpark dat achter het oude huis lag, bleef echter bestaan.

Revitalisatie

In de periode tussen 2000 en 2002 werd een ingrijpend revitalisatie plan uitgevoerd, waardoor nu midden in het dorp een prachtig ruim park ligt waar jong en oud van genieten. Er is een Kinderboerderij en een Heemtuin. Tevens zijn er schooltuinen waar kinderen van de basisscholen een tuinjaar rond onder deskundige leiding groente verbouwen en bloemen kweken. Op het middeneiland ligt paviljoen “het Sassennest”.

Uitzicht

Vanaf het terras van “het Sassennest” kan men genieten van het mooie uitzicht en zien hoe op het grote grasveld wordt gewandeld, gesport, gespeeld en geluierd. Vogelaars kunnen in de bosrijkere gedeelten hun hart ophalen. Jaarlijks terugkerende evenementen zorgen ervoor dat het park ook bezoekers uit de omliggende dorpen trekt.

Verblijfsregels

Wij heten u van harte welkom in Park Rusthoff, een schitterend 200 jaar oud historisch park in het centrum van Sassenheim. Jaren geleden is het reeds met recht beloond met de status van Gemeentelijk Monument. Voor de bewoners van Sassenheim en omgeving wordt het beheer en het onderhoud gerealiseerd door ruim 130 enthousiaste vrijwilligers.

Het park wordt elke ochtend om plm. 8.00 uur geopend door vrijwilligers. Bezoekers worden geacht het park aan het einde van de dag, rond zonsondergang, te hebben verlaten waarna een professioneel beveiligingsbedrijf het park afsluit. Buiten deze tijden is het park gesloten en is het verboden zich in het park te bevinden.

Ons prachtige park wordt met veel liefde onderhouden door trotse vrijwilligers; zij rekenen op uw medewerking om ons park Schoon, Veilig en Ongeschonden te houden.

Wanneer u van het park geniet, doet u dit met inachtneming van de volgende verblijfsregels:

 • In verband met de veiligheid van andere bezoekers en ter voorkoming van overlast mag u niet op de fiets, brommer, scooter, of ander (elektrisch) voertuig het park in.
 • Kinderwagens, rolstoelen, scootmobielen,  duofietsen van Fietsmaatje en rolstoelfietsen zijn natuurlijk wel welkom.
 • We verzoeken u om alleen op de paden en de grasvelden te lopen.
 • U helpt ons door afval in de ruimschoots aanwezige afvalbakken te doen, geen(geluids-)overlast te veroorzaken, niets te vernielen en geen open vuur te maken. Gebruik van- of handel in alcohol en/of drugs is verboden.
 • Mits aangelijnd zijn honden welkom in de buitenste ring van het park, dus niet op de drie bruggen naar het eiland en het eiland zelf (waar het paviljoen en de kinderboerderij zich bevinden). Natuurlijk ruimt u de uitwerpselen van uw hond op.
 • Alleen tijdens evenementen waarvoor een vergunning is afgegeven is het toegestaan om, in overleg met de organisatie van een betreffend evenement, koopwaar aan te bieden, alcohol te verkopen of tenten te plaatsen.
 • Het gebruik van op afstand (radiografisch) bedienbare vliegtuigen, auto’s, drones, boten etc. is alleen toegestaan na toestemming van het bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff.
 • Vissen in de waterpartijen is niet toegestaan.
 • Natuurlijk volgt u de aanwijzingen op van beheerders of BOA’s.
 • Ziet u dingen die niet kloppen of die u verdacht vindt? Neem uw verantwoordelijkheid en meld het ons via een van de volgende opties:
  – via de politie 0900-8844
  – via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000
  – bij spoed of heterdaad via 112.

 

Opgemaakt te Sassenheim op 21 september 2020 door het bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff.
Paul ten Velden, Voorzitter