Vroege vogels herkennen 30 soorten

Zondagmorgen 6 april verzamelden om 7 uur zo’n 35 vogelliefhebbers bij paviljoen Sassennest in Park Rusthoff.

Daar stond vogelexpert Willem-Jan Hooijmans klaar om de groep door het park te leiden en te laten zien en horen welke vogels er in de maand april zoal aanwezig zijn. Met name het luisteren naar de geluiden zoals van de Tjiftjaf, de Merel, de Winterkoning  en de Bonte Specht is op de vroege morgen van toegevoegde waarde. Met verrekijker en fototoestel gewapend probeerden de deelnemers de vogels te volgen en vast te leggen. Dat vogels niet altijd poseren en letterlijk van de hak op de tak gaan was duidelijk! Naast de vogels zelf liet Willem-Jan de diverse holen en nesten zien waaromheen momenteel veel activiteit is.

Vanuit de heemtuin zijn de holen van de Halsbandparkiet mooi zichtbaar en de oude holen van de Specht waar de Boomklever dankbaar gebruik van maakt voor zijn broedplaats. Ook de zijingang van een eksternest kon ieder vanaf de grond mooi bekijken. In de heemtuin was ook het resultaat herkenbaar van de strijd die regelmatig plaats vindt tussen de diverse vogelsoorten. De gevonden veren werden door onze vogelexpert meegenomen en na determinatie werd duidelijk dat het ging om de veren van een vrouwtje van de Wilde Eend.

Ook aan de bewegingen zijn veel vogels te onderscheiden. Zo konden de deelnemers de schoksgewijze beweging van de Boomklever langs de boomstammen zien en de Golvende  vlucht van de Grote Bonte Specht.

Aan het eind van de ronde bleek dat er 30 soorten vogels gespot waren, inclusief 2 mannetjes Kuifeenden, wat toch bijzonder genoemd mag worden.

De vroege vogels werden na afloop door de evenementencommissie op een kopje koffie/thee getrakteerd en Willem-Jan kreeg een bedankje voor zijn kennis en enthousiaste begeleiding.

09 april 2014