Landgoedpaspoort van het landgoedrijk Zuid-Holland

Prachtige buitenplaatsen, eeuwenoude kastelen en landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en weelderige parken: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone biedt het allemaal. De landgoederen vertellen het verhaal van de Gouden Eeuw en de Pruikentijd; de tijd waarin Holland het rijkste land van de wereld was. Tijd om zoveel mooi erfgoed te bezoeken : inwoners en bezoekers van de regio tussen Den Haag en Leiden en Bollenstreek weten vaak niet dat er nog zoveel landgoederen verscholen liggen, die de moeite waard zijn te bezoeken. Om het bezoek te stimuleren is een paspoort voor de kinderen gemaakt. Kinderen kunnen bij elk bezocht landgoed een stempel sparen (en vanaf 5 stempels een beloning krijgen).
Voor de ouderen is er een fraaie landgoedkaart die 30 landgoederen in de schijnwerpers zet.

Van Jonker tot Kasteelheer
Als kinderen de landgoederen of kastelen bezoeken, krijgen ze een per keer een verschillende stempel in het paspoort. Wie een stempelkaart met minimaal 5 stempels opstuurt, wordt uitgenodigd op 28 november 2014 op een hoffelijke manier een oorkonde op een van de landgoederen in ontvangst te nemen. Hij of zij krijgt de titel Jonker of Jonkvrouw. Bij bezoek aan minimaal 10 landgoederen worden kinderen zelfs tot Kasteelheer of Kasteelvrouw benoemd. Degene met de meeste stempels krijgt een bijzondere prijs. Het gratis Landgoedpaspoort is bedoeld om vooral kinderen (en natuurlijk ook hun ouders en grootouders) te stimuleren zoveel mogelijk landgoederen te bezoeken. Het Landgoedpaspoort is ook te verkrijgen in het paviljoen van Park Rusthoff. Het stempelen vindt ook plaats in het paviljoen. Het Landschappaspoort is uitermate geschikt voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, maar er is geen leeftijdsgrens. In het paspoort staat bij ieder landgoed praktische info en een stukje over vroeger beschreven. Vaak is ook een bezoek aan het park of de tuin mogelijk.

Park Rusthoff is 7 dagen per week tussen zonsopgang en zonsondergang open. Stempels zijn te verkrijgen in het paviljoen, “het Sassennest”.
Het Paviljoen is ’s middags open op woensdag , donderdag, zaterdag en zondag. Let op de openingstijden.

Er is veel te bekijken op de Landgoederenzone Zuid-Holland die loopt van van Hofwijck in Voorburg tot ’t Hof te Hillegom
De deelnemende land-goederen zijn o.a.’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, ’t Hof te Hillegom, Buitengoed Dorrepaal, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde.

11 april 2014