Revitalisatie ooievaarseiland

Dankzij stichting vrienden Park Rusthoff:

 

 

Het ooievaarseiland in Park Rusthoff, vernoemd naar het ooievaarsnest dat er op staat, wordt reeds jaren lang overwoekerd door een meer dan bovenmatige groei van beplanting. Bovendien beplanting die hier absoluut niet thuis hoort zoals de bamboe, die lustig voort woekert en zo voor een zeer rommelig en onrustig beeld zorgt. Het ruisen van de bamboe schijnt ook een van de oorzaken te zijn dat tot op heden nog nooit een ooievaarspaar dit ooievaarsnest heeft uitgekozen voor het leggen van eieren en het grootbrengen van hun kroost. Ondanks dat er in de vele waterpartijen in het park meer dan voldoende voedsel voorradig is en dan bij voorkeur kikkers. Ook grote insecten, jonge vogels, hagedissen en knaagdieren staan op het menu en ruimschoots in het park aanwezig. Uit een grondig onderzoek, dat onlangs is uitgevoerd, is gebleken dat het eiland eigenlijk voornamelijk bestaat uit één grote kluwen van wortels en een algehele revitalisatie staat dan ook al jaren boven aan de wensenlijst van de Stichting Beheer Park Rusthoff.

Dankzij een flinke financiële bijdrage van de Stichting Vrienden Park Rusthoff  (SVPR) kan deze wens op korte termijn verwezenlijkt worden. De benodigde vergunningen zijn reeds bij de gemeente aangevraagd en zodra deze binnen zijn zal een aannemersbedrijf het eiland op de schop nemen en letterlijk met wortel en tak verwijderen. Alle sporen van wat ooit een eiland was zullen radicaal worden gewist. Hierna kan vanaf de basis worden begonnen met de opbouw van een geheel nieuw eiland. Te beginnen met de beschoeiing. Nadat deze is geplaatst zal er grond worden gestort zodat er daadwerkelijk een geheel nieuw eiland zal gaan ontstaan. Als grond is gekozen voor moerige grond, een donkere zandgrond met niet al te veel humus. Op deze grond zal de geplande beplanting uitermate goed gedijen. Daar vlinders en bijen zeer nadrukkelijk in de belangstelling staan is gekozen voor een aanplant van vlinder- en bijvriendelijke planten met behoud van de voor Park Rusthoff karakteristieke Engelse landschapstijl.  Het plan is dan ook een welkome aanvulling in de hedendaagse beleving van de natuur. Het eiland zal vanaf het midden aflopen naar de buitenkanten. Tevens worden er paden van houtsnippers aangelegd. Om vlinders en bijen te lokken zal gekozen worden voor uitbundig bloeiende planten welke garant zullen staan voor een schitterende kleurenpracht. Een lust voor het oog! De planten zullen opvolgend bloeien. Te beginnen met de katjesstruiken in het vroege voorjaar tot aan de dille in oktober. Door het steeds veranderende kleurenpalet tijdens deze periode zullen de vlinders en de bijen onweerstaanbaar worden verleid om het eiland te bezoeken. Om het eiland voor educatie en onderhoud te kunnen bereiken is als oeververbinding gekozen voor een historisch kabelpontje.

Na ongeveer zes weken zal de klus zijn geklaard en kan er weer tientallen jaren van totaal hernieuwde eiland worden genoten.

Naast deze enorme klus wil de SVPR heel graag helpen om meerdere wensen in het park te verwezenlijken. Om dat te kunnen realiseren zijn veel meer vrienden nodig die een donatie doen aan de SVPR.. Dit kan digitaal via www.parkrusthoff.nl/vriend of door het invullen van de bon aan de achterzijde van de flyer welke op 19 maart j.l. huis aan huis is verspreid in Sassenheim. Deze kunt u inleveren bij de volgende adressen: Apotheek Sassenheim,  boekhandel Bruna, de Koffiemeulen en het Sassennest. Omdat de verspreiding van de flyer op diverse adressen te wensen over liet is het mogelijk dat u deze heeft gemist.  U kunt deze alsnog ophalen bij een van de vier genoemde adressen. De kosten bedragen slechts € 15,= per jaar maar mag uiteraard ook meer zijn. U bent dan officieel “Vriend van Park Rusthoff” en helpt u mee om het park mooi te houden. Zodoende kunnen u en uw kinderen en kleinkinderen tot in lengte van dagen van een prachtig park blijven genieten. Geef om het park en word vriend.

Bijgaand een plattegrond van de nieuwe indeling van het ooievaarseiland. Deze is vrij strak getekend en zal daarom in werkelijkheid wat nonchalanter en natuurlijker worden. Het beplantingsplan betreft een concept, waar nog wijzigingen in aangebracht kunnen worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 april 2014 – 10 juni 2014