Park Rusthoff neemt afscheid

… van stuwende kracht

 

Na jaren van algehele verwaarlozing gingen er in het begin van deze eeuw in de gemeenteraad van Sassenheim steeds meer stemmen op om de oppervlakte van Park Rusthoff drastisch in te perken. Diverse opties passeerden de revue waaronder de bouw van een nieuw gemeentehuis, parkeerplaatsen en zelfs het realiseren van een villapark.

Toen op een gegeven moment een van de genoemde plannen vastere vormen kreeg, was voor de bevolking van Sassenheim de maat vol. Met het credo “Handen af van Park Rusthoff” werd er op initiatief van voormalig huisarts Vincent Muller een actiecomité gevormd teneinde de gemeenteraad op andere gedachten te brengen en te strijden voor het behoud van het park. Toen ook de Rotary Club Sassenheim, die dat jaar haar 25-jarig bestaan vierde, onder aanvoering van toenmalig voorzitter René van Elburg zich in de strijd ging mengen, werd het park voor de poorten van de hel weggesleept. Er werd door de Rotary een groot geldbedrag ter beschikking gesteld als aanzet tot een algehele revitalisatie, waardoor de gemeenteraad uiteindelijk op andere gedachten werd gebracht.

De Stichting Beheer Park Rusthoff werd opgericht waarvan René de voorzitter werd. De gemeente gaf het onderhoud uit handen aan de stichting en deed de toezegging dat er jaarlijks voor het algehele onderhoud een geïndexeerd geldbedrag ter beschikking zou worden gesteld. Er werd een bestuur gevormd, er werden concrete plannen gesmeed en men ging voortvarend aan de slag. Om het gehele 6 hectare grote park werd een smeedijzeren hekwerk geplaatst. Alle bruggen werden vervangen. Naast de indrukwekkende hoofdingang kwamen er nog 5 toegangen. Aan de hand van het plan van een landschaparchitect werd de beplanting aangepakt, bestaande paden opgeknapt en nieuwe aangelegd. Op 8 mei 2004 werd het totaal gerevitaliseerde park officieel geopend. Wat eens door grove verwaarlozing ten onder dreigde te gaan was nu geworden tot een juweel van een park, centraal gelegen in het dorp Sassenheim, dat tot in de verre omtrek geen enkele gelijke kent en door 150 enthousiaste vrijwilligers wordt gerund en onderhouden.

Naast de Stichting Beheer werd er ook een Stichting Vrienden van Park Rusthoff opgericht welke door middel van werving van donateurs en sponsors gelden inzamelt voor het realiseren van grote projecten zoals de aanstaande revitalisatie van het ooievaarseiland. Gedurende vele jaren was René immer actief en stond geen enkele concessie toe aan het onderhoud van het park. Enkele jaren geleden deed René reeds een stap terug en werd Vice-voorzitter. Met zijn aanstekelijke enthousiasme wist hij echter nog steeds iedereen te motiveren en was dagelijks in het park te vinden. Hij heeft zich altijd voorgenomen om vóór zijn 80e verjaardag te stoppen. Afgelopen vrijdag werd er, in aanwezigheid van zijn partner Agaath en alle bestuursleden van Beheer en de Vrienden, tijdens een diner afscheid van René genomen.
Tevens werd er een speciaal vervaardigd schilderij, zie foto, aan hem overhandigd van “zijn park”.