Beplanting was een natte klus

Op woensdagmorgen 16 december, terwijl de motregen gestadig bleef vallen en Park Rusthoff een sombere en natte indruk maakte, waren de Parkklussers stoïcijns bezig met de nieuwe beplanting op het Ooievaarseiland.

Met gevaar voor leven werden planten aan- en afgevoerd over het water via een smalle en vooral gladde plank. “We zijn hier om 9.00 uur begonnen en hopen rond het middaguur klaar te zijn, vertelde Leo Hoeks opgewekt en hij voegde er nog lachend aan toe: “Helemaal niet erg dat het regent, anders zouden de planten gaan uitdrogen. Wél worden wíj steeds nattiger en modderiger”.

Kees Peters legde uit dat door een speciaal afvoersysteem het waterniveau in de vijver is gedaald en de bodem van het eiland nu prima geschikt is voor nieuwe beplanting. “Het is vooral de bedoeling dat vlinders, bijen en uiteraard ook ooievaars zich hier op het eiland “thuis” gaan voelen. De boompjes en struiken die vandaag worden geplant worden, zullen niet hoog worden. Er worden speciale struiken geplant die in het voorjaar blauwe bloemetjes krijgen die een geurig nectar verspreiden waar vlinders en bijen gek op zijn.”

Na een gezamenlijk koffiekwartiertje in het Sassennest werd aan Jan van Ruiten, die samen met Paula van Hulten en Gerard Rutgrink het ontwerp van het eiland heeft bedacht, gevraagd naar de namen van de struiken. Jan: “Het zijn allemaal kleine struiken want we willen er wel goed bij kunnen wat betreft het onderhoud. We hebben gekozen voor een zogenaamde “Cottage Garden.” Dus Gouden Regen, Klimop, Seringen, Krentenbomen, Vuilbomen en natuurlijk Vlinderstruiken. Want dáár doen we het allemaal voor.”

Het was letterlijk en figuurlijk (en nat!) heerlijke om te proeven dat het met de onderlinge verstandhouding en humor van deze groep Parkklussers prima zit.