Straks een zee van Narcissen

“Moet je eens opletten. Het komende voorjaar staat Park Rusthoff er nog mooier bij dan anders.

We gaan vandaag bollen planten en als in maart 2016 de bloeitijd komt, zal tussen de bomen en struiken één gele zee van Narcissen te zien zijn,” vertelde Parkklusser Loe de Goeij op zaterdagmorgen 21 november opgewekt. Derde zaterdag in de maand dus en dat betekende dat de ongeveer 20 klussers druk bezig waren in het park. Naast het harken, opruimen, schoffelen en snoeien, was er op die morgen een extra taak uit te voeren. Namelijk het planten van 12 bakken Narcissenbollen. De Goeij: “Vorig voorjaar had ik al gezien dat in het Warmondse bos en op Tespelduin in Noordwijkerhout in het voorjaar heel veel narcissen stonden. Een prachtig gezicht dat felle geel tussen al dat groen. Toen ik een paar weken later naar een excursie ging bij Bloembollenbedrijf Leenen, vertelde ik daarover en Jaap en Dick Leenen waren direct enthousiast. Zij waren beiden van mening dat zo’n geel “tapijt” in Park Rusthoff ook zeker niet zou misstaan en boden spontaan aan de bollen te schenken. En vandaag gaan ze dus de grond in. We moeten vanmorgen letterlijk en figuurlijk hard aanpoten om voor 12.00 uur klaar te zijn,” lachte De Goeij en samen met medeklusser Kees, werden de spades weer in de grond gestoken.

Op diverse plekken in het park waren vrijwilligers, gekleed in warme jassen en laarzen aan de voeten, bezig met andere klussen tussen de struiken. “Dit is ontspannend werk.” liet een vrijwilligsters weten. “Zo heerlijk om in de natuur bezig te zijn en te zien dat het op dit plekje al aardig schoner wordt.” Handig kieperde ze een emmer vol tuinafval in een kruiwagen. Een wandelingetje naar het Sassennest leverde een verrassing op. Twee dames vulden een emmer met water vanuit de sloot en gingen aan de slag om (echt waar!) de brugleuningen te soppen. “Ja, voorbijgangers lopen wel vaker te grinniken om ons werk, maar het moet toch echt gebeuren,” verzekerde één van hen.

Eén ding werd in ieder geval die zaterdagmorgen duidelijk: Er wordt op de derde zaterdag in de maand hard gewerkt door de vrijwilligers onder leiding van portefeuillehouder “groen” Gerard Rutgrink. “En niet alleen op de zaterdag,” vertelde Gerard “er is een aantal klussers dat een paar keer in de week in het park komt werken waaronder Loe de Goeij en Leo de Winter. Maar álle parkklussers verdienen een compliment. Stuk voor stuk hebben ze plezier in het werk en houden het park uitstekend bij.”

Even verder stonden Loe en Kees te planten en te láchen om een opmerking van een collega-klusser. De onderlinge fijne sfeer was goed voelbaar. Loe wilde nog kwijt: “Vandaag is het hier nog wat donker en modderig. Dat hoort bij het najaar. In het voorjaar 2016 groeien en bloeien hier Narcissen. Ik kijk er echt naar uit. Een bedankje aan Bollenbedrijf Leenen is dan ook zeker op zijn plaats.”