Ezel Cisco heeft maatje

“Kijk, dit is Gijs. Mooie kop heeft hij hè?”

Deze retorische vraag stelde Petra Overmeer op dinsdagmiddag 29 december, een dag nadat ezel Gijs was aangekomen bij de kinderboerderij in Park Rusthoff. Zo te zien hadden Cisco en Gijs al vriendschap gesloten, want ze stonden gebroederlijk naast elkaar in de stal. Even later liep het duo samen op het erf. Petra liet weten dat Gijs, net als Cisco, een mannetje is en iets groter dan zijn voorganger. “Hij heeft een schofthoogte van 74 centimeter en is geboren in juni van dit jaar. We mochten hem gister ophalen in Rijsbergen. Wij zijn met de auto en een veewagen op pad gegaan naar dat dorp. Ik denk wel dat Gijs het op de terugweg allemaal een beetje eng vond. Maar bij aankomst op de boerderij voelde hij zich kennelijk meteen thuis want er werd onderling direct aan elkaar geroken en gesnuffeld. Dat was een goed teken. Zo’n nieuwe kameraad geeft Cisco ook meer rust. Hij kon het wel goed vinden met de andere grotere dieren hier, maar de geiten, schapen en zwijntjes hadden al hun eigen “groepjes” samengesteld. Nu heeft Cisco ook een echt maatje. Een soortgenoot is gewoon natuurlijker.”

“De stallen en de buitenomgeving vormen een prima “thuis” voor de ezels,” vulde medewerkster Joke aan. “Binnen is er lekker stro en buiten wacht de wei. De tegels op het boerderijerf zorgen dat hun hoefjes op de juiste manier afslijten. We hebben ons door de juiste instanties voor laten lichten en kunnen nu eveneens informatie krijgen bij onze stagiaires Samantha en Fleur. Die hebben ervaring met paarden en weten er veel van. Zo ook van verzorging van een ezel. Een welkome aanvulling wat betreft ons “ezelbeleid.”

Op de vraag of er wel “ruimte” genoeg is voor de ezeltjes, wist Petra het juiste antwoord. “We werken er met zijn allen hard aan om het onze dieren goed te verzorgen en te huisvesten. Dit kost ons tijd en moeite maar we doen het met liefde. Er is écht genoeg ruimte voor alle dieren. Wij hebben in de afgelopen tijd jammer genoeg ook wel negatief commentaar gehad. Dat was soms niet leuk. Maar gelukkig losten we alles creatief op. We zijn blij met onze nieuwe aanwinst. Overigens mogen binnenkort kinderen –onder begeleiding van een volwassene- ook met Gijs op het eiland wandelen. Voor alle duidelijkheid: wandelen mag; op rijden (nog) niet. Onze Gijs moet natuurlijk eerst even wennen aan zijn nieuwe thuisplek. Maar als ik hem zo observeer heeft hij het helemaal naar zijn zin in Park Rusthoff. En als zijn vriendje Cisco kon praten zou die zeggen dat hij heel blij is. Heerlijk om te zien dat “Ezelgeluk.”