Fruitbomen geplant

Fruitbomen geplant in de wei van de kinderboerderij.

“We hebben geluk met het zonnige weer want als het had geregend waren we niet klaar gekomen met het werk.” Daarom had medewerker Peter, van Hoek Hoveniers, op maandagmiddag 7 november zelfs even tijd voor een praatje. ”Mijn collega en ik hebben vandaag drie fruitbomen in de wei van de kinderboerderij geplant; een Jonagold, een Notarisappel en een Pommes d’Or. Twee appelboompjes dus en een perenboom. Die geven de kinderboerderij-wei niet alleen een mooier en groener aanzien; ze zorgen er zomers tevens voor dat de kinderboerderijdieren bij warm zomerweer lekker onder de bomen in de schaduw kunnen liggen.”

Terwijl Peter handig een zwaar beladen kruiwagen manoeuvreerde, liet hij weten dat het planten van de bomen heel wat voeten in aarde had gehad. “Vanmorgen waren we al vroeg bij Gerard Rutgrink om de bomen op te halen. Om 7.30 uur waren we in het park. Er waren nog geen vrijwilligers van de kinderboerderij aanwezig om wat hekken te openen. Dus moesten de boompjes en ander materieel daar overheen getild worden. Dat kostte extra tijd. Ook moesten we graven en de bodem bewerken met Vivimus, een soort grondverbeteraar. Toen de boompjes uiteindelijk stonden, bevestigden we rondom de boombescherming. Ondertussen waren de vrijwilligers ook aanwezig en kregen we alle medewerking. Ik vind dat de nieuwe bomen een aanwinst zijn voor de wei. Maar wij zijn nog niet klaar voor vandaag. We gaan nu 40 Rododendrons planten op verschillende plekken in het park.”

Petra en Hans Overmeer waren ook blij met de bomen. “Fijn toch dat er voor onze dieren nu schaduwplekken bij zomerse temperaturen zijn gecreëerd?” En op de vraag of de houten bescherming rond de bomen blijvend zou zijn, wist ze natuurlijk ook een deskundig antwoord: “Ja, die blijft zitten. Anders gaan de geiten en schapen knagen aan de bomen en zijn we weer bij af. De peer- en de appelbomen zijn dus niet alleen decoratief; ze hebben wel degelijk een functie. Hier is goed over nagedacht.”