Uit: Teylinger Nieuwsblad/Woensdagkrant d.d. 13 januari 2016.

Park Rusthoff in geldnood na herstellen schade zomerstorm.

Penningmeester Carlo Juffermans en bestuurslid pr-zaken Ben Verhoef van Stichting Beheer Park Rusthoff plaatsen een noodkreet: “Word ook Vriend van Park Rusthoff.” De Stichting roept hulp Sassenheimse bevolking in.

SASSENHEIM – De zomerstorm van zaterdag 25 juli 2015, de zwaarste in Nederland sinds het begin van de metingen in 1901, bracht indirect de Stichting Beheer Park Rusthoff (SBPR) ernstig in financiële problemen.

Penningmeester Carlo Juffermans en bestuurslid PR- zaken Ben Verhoef van SBPR luiden de noodklok: “Word ook Vriend van Park Rusthoff, steun ons en doe een donatie.”
De zomerstorm richtte in het park een complete ravage aan, waarbij vooral het bosgedeelte als gevolg van het natuurgeweld forse schade opliep. Juffermans en Verhoef : “Het park bood daags na het natuurgeweld een troosteloze aanblik en nog immer is de schade zichtbaar. Liefst 26 bomen waren kapot, waarvan dertien onherstelbaar. Die zijn gerooid, versnipperd en afgevoerd. De overigen zijn gerestaureerd. Ook sneuvelden vele takken. De inspectie van de afdeling ‘Groen’ plaatste de schade in de categorie ‘zeer ernstig’. Voor onze 154 vrijwilligers was de opruimklus te zwaar, zodat de SBPR genoodzaakt was een hoveniersbedrijf in te huren. Die kosten bedroegen 8.500 euro en sloegen een immens gat in onze begroting. Op korte termijn is dit gat onmogelijk te dichten.”

Park Rusthoff is een gemeenschappelijk goed dat eigendom is van de gemeente Teylingen. Het beheer van het park is door de gemeente uitbesteed aan de SBPR. “Aangetast in ons prachtige Park Rusthoff is het groen en dat betreft de discipline van de gemeente”, meent het duo stellig. “In het kader van landelijk beleid Herplantplicht, draagt de gemeente wel de kosten van het herplanten van bomen, maar reageert het college B en W negatief op ons verzoek inzake een tegemoetkoming in de kosten van de schade. Dat is jammer. Park Rusthoff heeft, met velerlei georganiseerde evenementen door het gehele jaar heen, een grote sociale functie binnen de Teylingse gemeenschap. Dagelijks bezoeken gemiddeld een kleine Honderd belangstellenden de Kinderboerderij en ontelbaar veel mensen wandelen door het park. Feitelijk moet elk huishouden meebetalen aan het onderhoud van het park en ik denk dat dit kan via een opslag over de WOZ waarde van woningen”, aldus Juffermans. Verhoef: “Sassenheim heeft ruim 7000 huishoudens en nog geen tien procent is Vriend van het Park. Best teleurstellend voor zo’n fraai park, dat zijn weerga niet kent.”

Concessies doen aan de huidige, hoge kwaliteit van het onderhoud van Park Rusthoff is bij SBPR beslist uit den boze. De bestuursleden vertellen: “Park Rusthoff is het groene hart van Sassenheim. We doen er alles aan om het park netjes, aantrekkelijk en bovenal kwalitatief hoog te houden voor recreatief genot voor elk individu, zowel jong als oud. Steun van de Sassemse bevolking is hierbij hard nodig en nieuwe Vrienden zijn onontbeerlijk. Voor slechts 15 euro per jaar, is men al Vriend en begunstigde van Stichting Vrienden van Park Rusthoff. De stichting beschikt zelfs over een ANBI-status en maakt daardoor fiscale aftrek mogelijk. SBPR wil iedere Sassemer tot in lengte van dagen laten genieten van een fantastisch Park Rusthoff.” Meer info over het park en de aanmelding is te vinden op de site: www.parkrusthoff.nl/vriend.

In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente Teylingen weten dat een gerichte officiële aanvraag nimmer is gedaan door de stichting. De gemeente is bereid om alsnog in gesprek te gaan.

Conform de richtlijnen van een ANBI bijgaand een aantal gegevens:
Naam:
Stichting Vrienden van Park Rusthoff
Registratienummer bij Belastingdienst:
811084127

Bankrekeningnummer: NL25RABO0357244397 t.n.v. Stichting Vrienden Park Rusthoff,

Contact gegevens:
Stichting Vrienden Park Rusthoff,
Nachtegaallaan 9,
2172 JP Sassenheim.