Kunstzinnige bank officieel in gebruik genomen.

“Hier staat een trotse voorzitter,” liet Ronald van de Graaf van de Stichting Beheer Park Rusthoff op vrijdagmiddag 26 februari 2016 weten aan zo’n vijftig vrijwilligers van het park.

Op genoemde middag werd de nieuwe kunstzinnige bank officieel onthuld en in gebruik genomen. Er waren uiteraard niet alleen vrijwilligers aanwezig, maar ook diegenen die aan de bank hadden meegewerkt, onder andere ontwerper Wim van Dam, architect Henri Stol, metselaar Geert Bisschop van Klussenbedrijf Bisschop, medewerkers van Bouwbedrijf Kiebert en Johan en Alphons Heemskerk van Metaalbewerkingsbedrijf Heemskerk uit Warmond. Vertegenwoordigd namens de gemeente Teylingen, waren er de twee wethouders Arno van Kempen en Kees van Velzen en namens de Woonstichting Vooruitgang Manager Wonen Johan van Buren.

“Niet iedereen heeft de bank al gezien, maar hij is werkelijk prachtig geworden, ” vertelde Van de Graaf in zijn welkomstwoordje. Tevens gaf hij een korte uitleg over de totstandkoming van de bank. “In 2012 waren er in het SBPR- bestuur plannen voor een nieuwe beheer visie. In dat jaar werd bij Woonstichting Vooruitgang het 100jarig bestaan gevierd en er werd er door de woonstichting besloten een donatie te schenken aan de Sassenheimse samenleving. Er werd gekozen voor Park Rusthoff en zodoende konden wij kiezen voor een fraai geschenk zoals deze nieuwe bank. Ook De Stichting Vrienden Park Rusthoff zijn we veel dank verschuldigd. Want de kosten van het hele project waren toch iets hoger uitgekomen dan beraamd en de Vrienden waren van mening dat er geen concessies mochten worden gedaan aan alle criteria en er werd ons een financieel duwtje in de rug gegeven. Die criteria lagen dan ook nogal hoog: De bank moest kunstzinnig zijn; monumentaal; weinig onderhoud vergen; vandalismeproef zijn; lekker zitten en vooral de juiste uitstraling hebben. Aan al deze eisen voldoet de nieuwe bank hier op de rode loper nu helemaal,” aldus voorzitter Ronald v.d. Graaf.

Na deze speech was het woord aan Johan van Buren van Woonstichting Vooruitgang en wethouder Arno van Kempen Deze sprekers roemden de prima onderlinge samenwerking tussen -en de grote inzet van- alle belanghebbenden. “Hier is een stuk Vakwerk geleverd, een verrijking voor de hele gemeente,” volgens wethouder Van Kempen.

Het laatste woord was voor ontwerper Wim van Dam. Hij vertelde enthousiast- en met de juiste dosis humor- hoe de bank er uiteindelijk is gekomen. Wim van Dam: “In mijn hoofd is het lang onrustig geweest. Soms wat lastig voor het thuisfront. Maar ik wilde iets bijzonders ontwerpen. En natuurlijk –zoals mijn karakter is- alle touwtjes in handen houden. Zo heeft er tijdenlang een zwaar metalen gevaarte in mijn schuur gestaan. Want ik wilde het steeds weer zien om het ontwerp te verfijnen. Ik wilde er zogenaamde platonische lichamen in hebben, net als bij mijn andere kunstwerken die hier in het park staan. Daarom is gekozen voor deze grijze stenen kubussen. Passen geweldig bij de rode onderlaag en de roestvrijstalen zitting van de bank. Ik voel me vereerd dat ik als ontwerper destijds ben gevraagd en heb “mijn taak “ in samenspraak met anderen waaronder de firma Heemskerk, die de zitting en de rugleuning hebben vervaardigd, met veel plezier en aandacht uitgevoerd.” Applaus volgde!

De belangstellenden werden uitgenodigd om in het Sassennest nog even na te praten en te genieten van een hapje en een drankje. Ondertussen waren er uiteraard mensen die even gauw de bank uit wilden testen op “zitcomfort”. Zo ook twee heren die direct gevraagd werden naar het resultaat. “Zit Super! We hebben hem dan ook zelf gemaakt.” Het bleken Johan en Alphons Heemskerk te zijn. Tja….

In het Sassennest vertelde een aantal gasten wat hun ervaringen waren. Penningmeester van SBPR, Carlo Juffermans vertelde: “Ik was verantwoordelijk voor het dossier “bank.” Dit mag ik nu loslaten want er staat bij de hoofdingang van het park een prachtbank die zeker de aandacht van de bezoekers zal trekken. En dat was de bedoeling.” Henri Stol: “Ik ben blij met zo’n mooie aanwinst voor het park.” Geert Bisschop liet weten zeer zeker tevreden te zijn over zijn eigen metselwerk, maar ook met het eindresultaat. “Goed werk.”

Een mevrouw zei spontaan: “Míjn naam doet er niet toe, maar neem van mij aan dat ik zeer regelmatig in het park kom. Die bank is gewoon door méésterontwerpers ontworpen en gemaakt. Let bijvoorbeeld eens op die vloeiende lijnen. Heel mooi. Park Rusthoff wordt steeds mooier. Geweldig toch”?!