Delegatie uit Waalwijk bezocht Park Rusthoff.

“Wij zijn trots op ons Park.”

Dit vertelde gastheer Frans Plevier, ex-voorzitter van Stichting Beheer Park Rusthoff, in zijn welkomstwoord aan de dames en heren uit Waalwijk, die op maandag 7 maart een bezoek brachten aan ons park. In deze Waalwijkse samenleving is behoefte aan een goed onderhouden en groen park. Momenteel ligt het park, dat in het centrum van Waalwijk is te vinden, er wat verwaarloosd bij. De leden van de commissie die zich willen inzetten voor het opknappen van dat park, waren Park Rusthoff “tegengekomen” op internet en wilden graag eens een kijkje in Sassenheim nemen

Op maandag 7 maart 2016  was het zover en rond 11.00 uur werden de zeven afgevaardigden verwelkomd in het Sassennest. Namens Park Rusthoff waren Paul ten Velden, vicevoorzitter van Stichting Beheer Park Rusthoff (SBPR), Carlo Juffermans, penningmeester SBPR, Gerard Rutgrink, portefeuillehouder Groen, Frans Plevier, ex-voorzitter en Ineke Kovács PR-medewerkster, aanwezig. En het werd een boeiende en gezellige dag, mede door de goede zorgen van Adri Plevier die de taak van gastvrouw op zich had genomen. Ze liep af- en aan met potten koffie of thee. En tussen de middag stond er een pan met heerlijk geurende soep en twee schalen met broodjes en krentenbollen te wachten. Klasse!

Allereerst werden de gasten getrakteerd op een stukje geschiedenis van het park: Door landschapsarchitect Zocher in de tijd van Napoleon ontworpen; in 1917 door de gemeente Sassenheim gekocht; rond de jaren 90 van de vorige eeuw een verloederende indruk makend; bij het 25-jarig bestaan van de plaatselijke Rotary in 1999 door allerlei acties –die door hen werden georganiseerd- opgeknapt en heringericht; kosten rond 2.4 miljoen gulden; en in mei 2004 weer heropend.

De mensen uit Waalwijk waren zeer geïnteresseerd en stelden dan ook allerlei vragen. Paul ten Velden liet aan hen weten dat Park Rusthoff “draait” op ongeveer 150 vrijwilligers die zich inzetten voor het groen, evenementen, schooltuin, Sassennest, heemtuin, kinderboerderij of pr. Met gepaste trots vertelde Paul ten Velden over de verschillende portefeuillehouders en hun werkgroepen. “We hanteren niet voor niets de slogan “Park Rusthoff ligt besloten in ons hart,” aldus Ten Velden. Carlo Juffermans liet weten dat de kinderboerderij minstens 100 kinderen per dag op bezoek krijgt. “Onze kinderboerderij is dus van vitaal belang voor het park.”

Na de koffieronde kregen de gasten een rondleiding door het park, onder leiding van Gerard Rutgrink. Hij wees de mensen op bijzondere bomen en struiken; vertelde over de drainage in het park; er ieder jaar een kerkdienst wordt gehouden op het grote gazon; dat de pastoor na die dienst een boompje gaat planten in het park; over de “gezondheidstoestand “ van de eeuwenoude Linden op de rode loper; de officiële jaarlijkse boomkeuring; en nog veel meer bijzonderheden. De gasten kwamen ogen en oren tekort. Rutgrink bleek, naast vakman op groengebied, tevens een vermakelijke verteller. “Park Rusthoff is een monument en alles wat er in te vinden is, is dus gewoon monumentaal ”grapte hij tot slot. “Wat een mooi verzorgd en prachtig park. Ik ben best een beetje jaloers,” liet Marijke uit Waalwijk zich tijdens de wandeling ontvallen.

Na dit “rondje park” stond de lunch klaar in het Sassennest. Inmiddels was ook Nia Wagemakers, voormalig wethouder Openbare Werken van de gemeente Sassenheim, naar het Sassennest gekomen. Zij vertelde over haar inzet destijds voor Park Rusthoff. “Er mocht, -wat mij betreft- geen millimeter van het park af. Deze stelling heb ik toentertijd direct in de gemeenteraad verdedigd. Het heeft heel wat voeten in aarde gehad maar we hebben met z’n allen doorgezet om Park Rusthoff na een grondige revitalisatie deze fantastische uitstraling te geven. Ik heb diep respect gehad voor het toenmalige bestuur van het park,” aldus Nia Wagemakers.

Frans Plevier: “Een park dient een gemeenschapsplaats te zijn. Door de bijzondere evenementen en de vele mensen die dan ons park zeer goed weten te vinden, is Park Rusthoff dat anno 2016 meer en meer. Dat geeft een grandioos gevoel. Onze kinderen, klein– en achterkleinkinderen kunnen ook in de toekomst genieten van dit schitterende stukje erfgoed.”

Na wat vragen over en weer kwamen de financiën aan de orde. Carlo Juffermans vertelde over de succesvolle sponsoracties; de gevolgen van de zomerstorm in juli 2015; de betrokkenheid van de bestuursleden van de Stichting Vrienden Park Rusthoff, de gemeente Teylingen, Woonstichting Vooruitgang en de inwoners van Sassenheim. De gasten uit Waalwijk waren onder de indruk. “Alle lof voor de vrijwilligers die dit park een warm hart toedragen,” vertelde Theo, de voorzitter van de werkgroep uit Waalwijk en hij maakte tevens een compliment over de website van Park Rusthoff. “Een fraai visitekaartje” volgens Theo.

Tijdens het afscheidswoordje liet Wim, penningmeester van de werkgroep lachend weten. “We hebben al wat plannen gemaakt voor ons park. Wat mij hier is opgevallen dat het woord “revitalisatie” meerdere malen is gebruikt. Ik vind het een pracht woord en misschien moeten wij dat woord ook maar eens bezigen tijdens de (financiële) onderhandelingen met de gemeente Waalwijk. Zo’n mooie omschrijving móet toch indruk maken?”

Het lachsaldo dat daarna opklonk in het Sassennest, gaf aan dat zowel de mensen uit Waalwijk als de bestuursleden van de Stichting Beheer Park Rusthoff, konden terugkijken op een informatieve, leerzame maar vooral genoeglijke dag.