Interesse en plezier in de Schooltuinen.

De vraag van schooltuinbegeleiders Helene van ’t Hof en Hans Wilson, of de leerlingen van groep 7 van de Springplank het leuk hadden gevonden om in de tuintjes te werken, werd op woensdagmorgen 23 maart 2016 joelend beantwoord. Een volmondig “JAAA” moet tot in het centrum van Sassenheim te horen zijn geweest.

Van maart tot eind september komen iedere week op dinsdag en woensdag, uitgezonderd in de schoolvakanties, leerlingen van de basisscholen de Overplaats, het Bolwerk, de Kinderburg en de Springplank, naar het park om in hun “eigen” tuin te werken. Dit alles onder begeleiding van ervaren vrijwilligers.

Het schooltuinseizoen van dit jaar werd gestart in de week van 14-18 maart. In die week kregen de leerlingen in het Sassennest een les over zaden, kiemen en zaaien. Dit aan de hand van een informatief boekje met als toepasselijke titel “Het raadsel van het zaadje.” Er werden een aantal interessante onderzoekjes gedaan met verschillende zaden, een boon en docent Hennis Claassen vertelde over het kiemproces. Een grote poster maakte veel duidelijk, maar de kennis, humor en het enthousiasme van Hennis maakten deze les vooral educatief.

In week van 21-25 maart mochten de kinderen aan het werk in hun tuintjes. Op woensdag 23 maart rond 11.00 uur waren de kinderen van de Springplank druk bezig met paden trappen, zaai-klaar maken, tuinkers zaaien en het planten van een viooltje in hun domeintjes. Zo te merken hadden ze het allemaal goed naar hun zin. “De kinderen genieten maar wíj als begeleiders genieten net zo veel van dat jonge grut,“ liet Maureen glimlachend weten. Tom, één van de jongens hield zich bezig met onkruid wieden en zijn tuintje aanharken. Zijn ogen glommen van plezier. Een meisje liet toch maar even weten dat ze goed bezig was geweest. “Ik ga nu een tuinkers zaaien. We werken hier hard hoor!” verzuchtte Kayleigh quasi. Ook leerkracht Don-Ard genoot duidelijk van de geestdrift en de gemotiveerdheid van zijn pupillen. “Ze keken echt uit naar vandaag” vertelde hij. Nadat de tuintjes waren bemest –die op basis van algen was samengesteld, dus natuurvriendelijk, was de kleding en de handen van de jeugd goed zwart. “Je moeder krijgt jullie broeken echt wel weer schoon hoor” grapte Hans Wilson. “Kom jongens, we ruimen nu het gebruikte materieel gezamenlijk op. We praten nog even met elkaar bij in de Infohoek.” De kinderen namen plaats op de houten banken en ze wisselden spontaan de ervaringen van die morgen door. Terwijl de vogels in Park Rusthoff er vrolijk op los floten, kwetterden de jonge tuinmannen over hun prestaties in de schooltuinen.

Onnodige te vermelden dat de onderlinge sfeer uitstekend was. Fijn om daar eens getuige van te zijn geweest….