Ooievaarseiland officieel geopend

“Het opknappen van het Ooievaarseiland hier in Park Rusthoff is een groot en omvangrijk project geweest. Dankzij de vele sponsoren die door de Vrienden van de Stichting Vrienden Park Rusthoff zijn benaderd en die bereid waren hun financiële bijdragen te leveren, wordt vandaag, op de landelijke Dag van het Park het Ooievaarseiland geopend. Een heel belangrijk moment voor ons allemaal.” Deze woorden van de burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, moeten als muziek in de oren geklonken hebben van velen.

Op zondag 29 mei 2016 druppelden vanaf 12.00 uur al geïnteresseerde volwassen bezoekers en enthousiaste kinderen het park binnen. Het beloofde dan ook een spannende dag te worden: een wandelingetje met de ezeltjes Cisco en Gijs, een bezoek aan de heemtuin, schooltuin en kinderboerderij; een bekijkje en uitleg over de vlinder- en bijenkast; een schaapscheerder aan het werk te zien; het maken van een leerzame speurtocht door het park; of informatie krijgen van de vrijwilligers over de verschillende activiteiten die het hele jaar door in Park Rusthoff plaatsvinden.

De verwachtingen van jong en wat ouder bleken hoog. Door de inzet van veel vrijwilligers werd daar volop aan voldaan. Hoogtepunt was toch dat De Burgemeester werd verwacht. Iets later dan gepland wandelde Carla Breuer even voor de klok van 13.00 uur het eiland op. Ze werd verwelkomd door Ronald van de Graaf, voorzitter van de Stichting Beheer van Park Rusthoff. Na zijn korte speech was het woord aan Breuer. Zij liet complimenten horen aan alle mensen die zich hadden ingezet om dit Ooievaarseiland te realiseren en ze liet weten dat er na de revitalisatie vanaf het jaar 2000 een prachtig en goed onderhouden park te vinden is in het hart van Sassenheim. “We gaan direct het Ooievaarseiland openen, maar hebben jullie hier eigenlijk al Ooievaars op dat mooie nest gezien?” vroeg ze aan de jeugdige bezoekers. Dat antwoord kwam direct van één van de omstanders. Er waren in de afgelopen tijd twee Ooievaars gespot, maar die zijn inmiddels vertrokken. “Toch vliegen er bij tijd en wijle nieuwe woningbezoekers boven het park rond,” liet een mevrouw spontaan weten. Daarna was het tijd voor de openingshandeling. Die bestond uit het verwijderen van een groot, katoenen keurmerk door Ronald van de Graaf en Carla Breuer, waarna een riant gericht insectenhotel zichtbaar werd. Applaus en een passend cadeautje voor de burgemeester uit handen van de voorzitter volgden.

Over de inrichting van het insectenhotel bleek goed nagedacht. Een ontwerp van Jan van Ruiten en met medewerking van de Woensdaggroep gebouwd. De hele zondag trok het hotel publiek en rond 16.00 uur kreeg het een fraai plekje op het Ooievaarseiland. Op de vraag aan Van Ruiten of hij tevreden was, kwam een bescheiden antwoord. “Beetje trots ben ik wel. Maar ik zou het nog mooier vinden als heel veel insecten mijn hotel zouden gaan bevolken. Dat is namelijk de achterliggende bedoeling. Nog meer groen en bloei in Park Rusthoff waar iedereen van mag genieten.”