De noeste werkers van Park Rusthoff

Het was in de herfst van het jaar 2002 toen Leo de Winter op vrijwillige basis het initiatief nam om elke woensdag de handen uit de mouwen te gaan steken in Park Rusthoff.

In zijn eentje ging hij, gewapend met een kruiwagen, grashark en ander benodigd gereedschap de strijd aan met de vallende bladeren. Ook achtergelaten rommel rondom de banken, takken en ander rondslingerend spul werd door hem met veel geduld verzameld en afgevoerd. In de heemtuin en op de kinderboerderij hielp hij ook regelmatig een handje mee. Tevens nam hij deel aan het onderhoudswerk dat een ploeg enthousiaste klussers nu nog steeds elke derde zaterdag van de maand in het park verricht.

Later sloten Loe de Goeij en Leo Hoeks, leden van die zaterdagploeg, zich bij Leo aan en was daarmee de geboorte van de woensdagploeg een feit. Nadat Jan van Ruiten, Kees Peters en Harry Smits zich bij het drietal aansloten, bestaat de woensdagploeg thans uit zes noeste werkers. Elke woensdag wordt er om 8.30 uur verzameld in het Sassennest. Onder het genot van koffie wordt er met elkaar besproken welke werkzaamheden er zullen worden verricht en vanaf 9.00 uur worden de de benodigde gereedschappen uit het materiaalhok gehaald en gaat men enthousiast aan de slag. Het is een genot, roepen de mannen in koor, om elke woensdag lekker in weer en wind in het prachtige park actief bezig te zijn. Lekker in de vrije natuur met zijn zessen alle voorkomende werkzaamheden verrichten. Er wordt enthousiast gesnoeid, geharkt, zaailingen worden verwijderd en zelfs sloten worden uitgebaggerd. Geen klus in hen te groot. Ook het onlangs gerevitaliseerde ooievaarseiland is door hen beplant en wordt nu ook door hen onderhouden. Het beplantingsplan is trouwens, samen met Paula van Hulten, gemaakt door Jan van Ruiten.

Ook het insectenhotel, dat een prominente plek op het eiland heeft, is door Jan ontworpen en gebouwd. Om half elf worden de werkzaamheden onderbroken voor een gezamenlijk rondje koffie met iets er bij, waarna om elf uur tot ongeveer half een uur weer met heel veel plezier wordt verder geklust in het prachtige park. Op de vraag wat de zwaarste klus ooit in het park was, wordt unaniem de meedogenloze storm in de zomer van 2015 genoemd. Ruim veertig bomen hebben toen de ongelijke strijd tegen de elementen verloren. Het was een enorme chaos in Park Rusthoff en we vroegen ons toen zeer terecht met zā€™n allen af of dit ooit nog wel goed zou komen. Samen met het hoofd groen, Gerard Rutgrink, is een strak plan van aanpak gemaakt en zijn we toen dezelfde dag met nog veel meer vrijwilligers met de herstelwerkzaamheden van start gegaan. Afgerukte takken werden verwerkt en afgevoerd. Een professioneel hoveniersbedrijf heeft de omgewaaide bomen, die her en der de paden versperden, verzaagd en op veilige plekken opgeslagen. Nog steeds zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar. De gemeente heeft toegezegd om de veertig gesneuvelde bomen op hun kosten te vervangen en ook te planten.

Intussen zijn de noeste werkers van de woensdagploeg nog steeds met heel veel plezier aan de slag. De vele complimenten van bezoekers doen hen heel goed en motiveert om een bijdrage te blijven leveren aan het hoge onderhoudsniveau van het mooiste park van de Bollenstreek.

Foto van Kees Guldemond, waarop Harry Smits wegens vakantie ontbreekt.