KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR HENNES CLAASSEN

Op woensdag 26 april 2017 was het dan eindelijk zo ver zijn. De grote verrassing werd werkelijkheid. Hennes ging een Koninklijke onderscheiding ontvangen. In plaats van een bezoek aan het Arboretum in Wageningen werd de reis verlegd naar het Gemeentehuis in Voorhout. In de raadzaal wachtten familieleden van alle gelukkigen die een lintje zouden ontvangen. Intussen was het Hennes wel duidelijk geworden dat ook hij tot de gedecoreerde behoorde. “Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u Koninklijk te onderscheiden” zei burgemeester Carla Breuer toen ze de compleet overrompelde en blij verraste Hennes de versierselen van de Koninklijke onderscheiding opspeldde. Na het officiële gedeelte op het gemeentehuis was er vanaf twaalf uur nog een gezellig samenzijn met genodigden in paviljoen Sassennest in Park Rusthoff. Familieleden, tal van collega’s van organisaties waar Hennes nog actief is of is geweest en alle vrijwilligers van de Schooltuinen kwamen hem feliciteren. Het feit dat Hennes onlangs met pensioen is gegaan was een goede reden om hem eens goed in het zonnetje te zetten. Meer dan zeven organisaties uit Zuid Holland en nog een aantal landelijke organisaties en natuurlijk alle vrijwilligers van de Schooltuinen in Park Rusthoff hebben de voordracht voor een Koninklijke Onderscheiding van harte ondersteund.

Als kind maakte hij bij zijn vader in de achtertuin reeds kennis met de moestuin De belevenis van laten groeien en verzorgen fascineert hem enorm en daarom wil hij heel graag zijn kennis overbrengen aan anderen en in het bijzonder de schooljeugd die jaarlijks de schooltuinen bezoekt in Park Rusthoff. Het Schooltuinteam kent Hennes als een heel prettige coördinator/teamleider van het Schooltuin project. Met heel veel inzet zorgt hij er al ruim zeventien jaar voor dat ieder jaar weer het Schooltuin project van start kan gaan. Hennes was de initiatiefnemer om de Schooltuin het felbegeerde Keurmerk Natuurlijk Tuinieren te laten behalen. Daarmee werd nog meer de weg naar natuurlijk / biologische tuinieren ingeslagen.

Hennes is een bevlogen “groene” man die graag samen met anderen zich inzet voor het behoud van het historische groene erfgoed. Naast de schooltuinen is hij onder andere dan ook regelmatig in Voorschoten, bij Buitenplaats Berbice. Op Berbice staat hij bekend als de “perenfluisteraar” omdat hij de drijvende kracht is achter het herstel van het leifruit tegen de historische leifruitmuren. Sinds enkele jaren is Hennes tevens actief in het Gilde van Tuinbazen, hij is een uitermate deskundige ’tuinbaas’, een oude benaming voor de verantwoordelijke tuinier op de buitenplaatsen. Sinds kort is hij zelfs voorzitter van het Gilde van Tuinbazen. Heel veel tijd besteedt Hennes momenteel aan zijn deskundige inbreng bij het Zocher onderzoek o.l.v. het Erfgoedhuis Zuid-Holland en met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is hij druk met het in kaart brengen van de typische kenmerken van de Zocher parken hetgeen zeer wordt gewaardeerd.