Leden Erfgoedtafel Landgoederenzone.

“Wat een prachtig park.” De leden van Erfgoedtafel Landgoederenzone waren unaniem in hun mening. Op vrijdag 1 september 2017 genoten ze oprecht van een rondleiding door Park Rusthoff. Ronald van de Graaf, Hans Wilson en Gerard Rutgrink wisten de gasten veel te vertellen over de geschiedenis van het park. Als eerste werd een bezoek gebracht aan de Schooltuinen.

Hans liet weten dat er van vier plaatselijke basisscholen zo’n honderd leerlingen meewerken om dit unieke project te realiseren. “Ze onderhouden tussen maart en oktober allemaal een eigen tuintje en vinden het geweldig om zelf gekweekte producten mee naar huis te mogen nemen. We hebben als enige schooltuin het Kenmerk Natuurlijk Tuinieren en zowel de vrijwilligers als de kinderen zijn daar supertrots op.” Daarna werd naar de ingang aan de Kerklaan gelopen. Gerard Rutgrink vertelde over de veranderingen die daar op korte termijn gaan plaatsvinden. “Voor Kerstmis zal het hier een fraai paradijsje zijn. Nu is het allemaal nog rommelig. De pilaren worden opgeknapt en het pad zodanig aangepast dat er naast het pad fraaiere beplanting kan worden aangebracht.

Ronald van de Graaf vertelde dat Park Rusthoff een gemeentelijk monument is en hij dook even terug naar de jaren 2002-2003 toen de revitalisatie tot stand kwam. “Dat grote project heeft het park een heel andere uitstraling gegeven. Die verandering was hard nodig want het park lag er destijds een beetje verwaarloosd bij. Van verwaarlozing is vandaag de dag helemaal geen sprake meer” Rutgrink memoreerde dat het vroegere eiland overwoekerd werd door bamboe en dat er daarom geen plaats was voor mooie beplanting. “Nu kunnen we genieten van fleurig groen wat niet zo hoog wordt. Dit stukje park is gewoon uniek.”

Na zijn woorden ging het gezelschap terug naar het Sassennest waar ze werden verwacht om deel te nemen aan een vergadering met een uitgebreide agenda. Rond 16.30 uur was de afsluiting van de vergadering van Erfgoedtafel Landgoederenzone.