Rendez vous aux jardins

Europees tuinenweekend in Sassenheim

Het succesvolle “Rendez-vous aux jardins”, ontwikkeld in Frankrijk, is zo inspirerend dat er dit jaar ook een Nederlandse uitvoering zal worden gehouden. Meer dan 100 tuinen zullen in het eerste weekend van juni open zijn en Park Rusthoff in Sassenheim doet er aan mee. De Nederlandse tuinen en parken zijn het waard om minstens 1x per jaar in het centrum van de belangstelling te staan. Dit jaar doet Nederland mee op initiatief van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de Nederlandse Tuinenstichting. Paleis Het Loo, Vereniging Botanische Tuinen, Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen en Het Gilde van Tuinbazen, zijn er als partners vanaf het begin bij betrokken.

Als thema in 2018 is gekozen “Europe of theGardens”. Dit omdat het in 2018 het jaar van Europees cultureel erfgoed is. De Nederlandse versie heeft als subtitel “Tot ziens in de tuin” meegekregen.

Organisatie van “Rendez-vous aux jardins” in Frankrijk.
Het initiatief werd in 2003 gelanceerd door het Franse ministerie van Cultuur. Het is geadopteerd door stichtingen en particuliere tuineigenaren, maar iedereen kan meedoen. In 2017 zijn 3.200 ‘events’ door het hele land aangemeld (zeldzame openstelling van privé tuinen, rondleidingen, conferenties, concerten, etc.). Het gaat niet alleen om openstelling, als attractie worden extra activiteiten georganiseerd, zoveel mogelijk rond het thema. Alle soorten tuinen, van historisch tot hedendaags, kunnen meedoen.

Indeling van het weekend:
In Frankrijk, en nu dus ook hier word het evenement gehouden in het eerste weekend van juni. Vrijdag is gereserveerd voor bezoek door schoolkinderen, zaterdag en zondag voor het algemeen publiek.
Voor Park Rusthoff begint het “Rendez-vous auxjardins” op vrijdagmiddag in de schooltuin met een openbare les m.m.v. Openbare Basisschool Het Bolwerk. Van de wekelijkse tuinles wordt op deze vrijdagmiddag een bijzondere en wat uitgebreidere openbare les gemaakt.
Op zondag 3 juni is er een presentatie met rondleiding over de ontwerper van Park Rusthoff J.D. Zocher jr. Hoe Europees kan het zijn, een van oorsprong Frans tuinenweekend, een Duitse architect en de (Engelse) landschapstijl. De openstelling van de schooltuin valt samen met de Ecotuindagen van Velt, de van oorsprong Vlaamse vereniging die al 40 jaar actief is op het gebied van ecologisch tuinieren. De schooltuin is bij deze vereniging aangesloten en de populariteit van Velt in Nederland neemt toe.
Veel Europese landen doen mee. Naast Frankrijk sluiten ook Duitsland, Wallonië, Kroatië, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije er bij aan.
Doordat het dit jaar het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed is leek het voor Nederland een goed moment om bij dit initiatief aan te sluiten.

Als coördinator heeft Frankrijk gezorgd voor een aantrekkelijke creatieve poster die door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en Tuinenstichting voor Nederland is aangepast.
Een digitale kaart op de website geeft alle activiteiten die georganiseerd worden op 1,2 en 3 Juni 2018 weer. Vanwege het feit dat er dit eerste jaar al meer dan honderd tuinen meedoen zal dit tuinenweekend ongetwijfeld een blijver worden.

Het programma voor Park Rusthoff:
• vrijdag 1 juni tussen 13.00 en 15.00 uur;
Openbare schooltuinles met medewerking van Openbare Basisschool Het Bolwerk
• zondag 3 juni 11.00 uur: Presentatie met rondleiding: J.D. Zocher jr., de ontwerper van Rusthoff. Aanmelden voor 2 juni is noodzakelijk. hennesheim@xs4all.nl
• zondag 3 juni tussen 13.00 en 17.00 uur; Rendez-vous aux jardin, “Tot ziens in de tuin”. Schooltuin, heemtuin, kinderboerderij en paviljoen