Documentaire “Drie Vrouwen”

Ook Park Rusthoff prominent in beeld in
DOCUMENTAIRE “DRIE VROUWEN” OVER SLAVERNIJ EN VRIJHEID
Uitzending: zondag 1 juli a.s. om 19.00 uur op NPO2

Op 1 juli 2018 is het precies 155 jaar geleden dat door de Nederlandse overheid de slavernij werd afgeschaft.Het jaar 2018 is hiermee een herdenkingsjaar en in diverse steden en dorpen in Nederland wordt dit feit herdacht en gevierd en worden er diverse activiteiten ontplooid.
Zo komen bijvoorbeeld de oude slavenregisters online,nadat ze de afgelopen tijd door vele vrijwilligers zijn gedigitaliseerd. Dit zal aan velen weer nieuwe onderzoeksmogelijkheden bieden om nog dieper op het slavernijverleden in te gaan.
Regisseur Ida Does heeft een bijzonder indrukwekkende documentaire gemaakt waarin drie vrouwen, elk op eigen wijze, een waardige erkenning bepleiten van het Nederlands slavernijverleden. Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders? Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaansekindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit? Regisseur Ida Does filmde erfgoeddeskundige ValikaSmeulders, wintipriesteres Marian Markelo en onderzoekster Ellen-Rose Kambel. Allen verdiepen zij zich op eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.
In deze documentaire komt ook Park Rusthoff uitgebreid in beeld met als hoogtepunt de overhandiging van het bord “Plantage Crappahoek” op welke plantage voorouders van Ellen-Rose Kambel als slaven waren tewerkgesteld. Het bord heeft op 28 juni j.l. een definitieve plek gevonden nabij de Schooltuinen in Park Rusthoff.

N.B. Na de uitzending zal de documentaire via ‘uitzending gemist’ en ook via BVN (het Beste Van Nederland) op diverse plekken ter wereld waar Nederlandse gemeenschappen wonen, te zien zijn.