Eenden voeren? Liever niet!

Het water in de waterpartijen in Park Rusthoff ziet er weer erg groen en vies uit. Het lijkt meer op groene soep!
Waar komt dit door, vraagt u zich misschien af? Het ligt niet aan het Hoogheemraadschap; dat zorgt er juist voor dat het water ververst wordt en zonodig gefilterd.
Het komt doordat de eenden aan de diarree raken omdat de mensen ze voeren met brood; te veel en te zout brood. Niet fijn voor de eenden en niet goed voor het water! Bovendien worden, doordat er teveel brood gevoerd wordt, ook de meeuwen, kauwen en ongedierte gelokt. Dit zorgt ook weer voor overlast.
Eigenlijk hoeven de eenden helemaal niet gevoerd te worden, ze kunnen prima zelf voer vinden. Eenden eten insecten, schelpdieren, wormen, kikkers, visjes, gras en waterplanten. Voor de vrouwtjes eenden is het trouwens ook fijn als alle eenden zélf hun eten moeten zoeken, want dan laten de mannetjes de vrouwtjes wat meer met rust!

Om het voeren van de eendjes nu te verbieden gaat misschien wat ver, maar in plaats van brood zou er ook mais, doperwten of graan (bijv. kippenvoer) gevoerd kunnen worden. Fijn voor de eendjes, het water blijft schoon en de parkbezoekers blij.

Mocht u nu niet weten waar u met uw oude brood naar toe kunt?
Dit kunt u deponeren in de daarvoor speciaal gemaakte houten bak, die bij de ingang van de kinderboerderij hangt. De medewerkers van de boerderij bepalen dan óf en op welk moment ze dit brood aan de dieren geven.
Want ook voor de dieren op de Kinderboerderij geldt: NIET VOEREN S.V.P.!

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Bestuur en vrijwilligers van ons mooie park Rusthoff.

 

Maar zo: een graantje meepikken – Foto Hennie de Bok