De Teylinger bericht over duurzaamheid Schooltuinen.

Nu het tuinseizoen weer voorbij is, hebben de kinderen van schooltuin Park Rusthoff de tuintjes winterklaar gemaakt met compost van eigen tuinafval. Deze duurzame aanpak is ook zichtbaar in het nieuwe dak van de schuur, dat gemaakt is van het hout van de bomen die eerder werden gerooid in de St. Antoniuslaan.

Naast natuurlijk tuinieren staat duurzaamheid al twintig jaar hoog in het vaandel bij de vrijwilligers van schooltuin Park Rusthoff. Toen het schuurdak dan ook aan vervanging toe bleek, ontstond het idee om een nieuw dak te maken van planken die gezaagd zijn uit de stammen van de watercipressen die gerooid zijn in de St. Antoniuslaan, naast het park. De planken zijn door de vrijwilligers behandeld met pure lijnolie om de levensduur te verhogen en vervolgens op het dak gespijkerd. Zelfs de oude, onbehandelde schaaldelen die van het dak af kwamen en bedekt waren met mos en paddestoelen zijn opnieuw gebruikt als omheining van de composthoop. Duurzamer kan het niet.

Klaar voor de winter.

De schooltuinvrijwilligers kijken terug op een prachtig seizoen voor bijna 150 basisschoolkinderen. Een seizoen waarin de tomaten het buiten bijna nog beter deden dan binnen, een seizoen van heel veel water geven, mooie lessen, veel bloemen en veel te grote courgettes.

In september wordt dat seizoen afgesloten met groentesoep van zelfverbouwde groente, waarna de leerlingen in de herfst nog een keer terugkomen om op te ruimen, uitgelaten de struiken boerenkool te oogsten en de tuin klaar te maken voor de winterrust. De grond wordt bedekt met bladeren en stengels die op de tuin groeiden. Hierdoor heeft het weer minder invloed op de grond en kan het bodemleven doorgaan. Ook compost wordt op de tuin aangebracht, gemaakt van tuinafval dat de kinderen eerder zelf hebben verwijderd.

Na het opruimen heeft de schooltuingroep even rust, maar ze denken nu alweer na over het komende schooltuinjaar met weer 150 nieuwe leerlingen die een halfjaar lang leren wat er nodig is om duurzaam bloemen en groenten te kunnen kweken.

 

Foto Saskia van der Sommen
Foto Hennes Claassen
Foto Hennes Claassen