Met Pasen lammetjes knuffelen

Met Pasen zullen er twee lammetjes ronddartelen op de kinderboerderij van Park Rusthoff. Zij worden geschonken door studente Femke Verdoes, die zelf een van de lammetjes ter wereld hielp.

De Sassenheimse Femke Verdoes (20) is eerstejaars student diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Als toekomstig dierenarts moeten studenten natuurlijk ook praktijkervaring opdoen en daarom werkt de Universiteit samen met een naast het complex gelegen boerenbedrijf. Met drie andere eerstejaars toog Femke hier op 18 februari jl. ’s middags naartoe om voor het eerst en geheel zelfstandig de bevalling te leiden van enkele schapen. De studenten waren goed voorbereid: ze hadden een hoorcollege gehad, praktische training gekregen en films bekeken. Pas rond 2 uur ’s nachts kon Femke aan de slag, maar het was geen gemakkelijke klus. Femke omschrijft het moment als een emotionele rollercoaster. Gelukkig kwam Simba, zoals ze het beestje direct noemde, gezond en wel ter wereld.

Dierenvriend Femke wilde het “mogelijk industriële” lot van “haar” Simba heel graag een andere en mooie wending geven. Daarom besloot zij haar te adopteren, samen met een ander lammetje (van een andere moeder) uit de bak met speenlammeren: de kleinste, maar een brutaal boefje dat zich goed staande wist te houden tussen de andere lammeren. Voorlopig heet deze kleine nog 419, naar het nummer in haar oormerk, maar een wedstrijd op Facebook zal haar hopelijk een mooiere naam bezorgen.

Via Femkes moeder, ex-vrijwilligster van de kinderboerderij Myriam Prins, werd contact gelegd met Park Rusthoff, waar enthousiast werd gereageerd op Femkes aanbod de lammetjes aan hen te schenken. Door de werkzaamheden rond het ophogen van de dierenweide was er vorig jaar geen ram geweest en zouden er dus ook geen lammetjes zijn gekomen.

Tot Pasen moeten de ooitjes nog in quarantaine blijven, maar er wordt goed voor hen gezorgd en ze groeien als kool. Ze krijgen al geen fles meer, maar drinken 1 à 2 keer per dag melk uit een bak en eten brokken, bietjes, appel en hun lievelingskostje: broccoli. Volgens Femke, die dolblij is dat het haar gelukt is een goed tehuis te vinden, zijn ze niet bang voor mensen doordat ze van jongs af aan door hen zijn opgevoed en zijn ze vooral erg aanhankelijk. Grote kans dus op een knuffelmomentje binnenkort met de lammetjes in Park Rusthoff.