Buitenles onder tropische omstandigheden

Op de warmste dag van de week had de schooltuingroep van Park Rusthoff in Sassenheim het programma aangepast aan de omstandigheden. Daardoor werd het dinsdag 25 juni een unieke les vol met mooie en leerzame ervaringen.

Onder het bladerdek van enkele bomen in het park op de glooiende oever van de vijver was het verrassend aangenaam. Met zicht op de eenden in het water, slingerende paden en een overhangende boom kregen de leerlingen te horen dat ze niet in de natuur zaten, maar in een door de beroemde landschapsarchitect Zocher ontworpen park. Op deze plek was meteen duidelijk en heel voelbaar hoe belangrijk bomen in de woonomgeving zijn op dit soort tropische dagen. Onderzoek heeft aangetoond dat het onder bomen zeker 8 graden koeler is.

Door het uitpluizen van een petuniabloem kon iedere leerling zien dat er vijf meeldraden, een stamper en nog allerlei andere onderdelen aan zo’n bloem te ontdekken zijn. Daarbij kregen ze uitgelegd hoe de bestuiving door insecten werkt en hoe waardevol dat is voor ons eten en voor de kringloop. Vervolgens werden in de tuin een krop sla en snijbiet geoogst en genietend van een zelf gekweekte aardbei vertrokken de leerlingen weer naar school.