Schooltuin Park Rusthoff scoort weer maximaal!

De vrijwilligers van de schooltuin hebben alle reden om trots te zijn. Onlangs is de schooltuin opnieuw beoordeeld voor het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren door de AVVN, de Vereniging voor Natuurlijk Tuinieren. De score in het rapport is ten opzichte van 4 jaar geleden nog weer hoger uitgevallen, namelijk op 107%.

Voor het beoordelen worden circa 40 standaardaspecten van natuurlijk tuinieren beoordeeld. Denk bijvoorbeeld aan de wijze van bemesting, de diversiteit aan planten om plaats te bieden aan insecten en vlinders, nestkasten en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren, maar ook voorlichting. Daarnaast is er een mogelijkheid bonuspunten te scoren op bijzondere elementen. Hierdoor is het mogelijk hoger dan 100% te scoren. Een punt dat daarbij goed scoorde was het gebruik van ‘bollenstreekhout’ voor het herstel van het dak van de tuinschuur. Het gaat hierbij om planken van de cipressen die gerooid zijn in de Antoniuslaan. De tuinbaas van de schooltuin, Hennes Claassen, heeft een belangrijke rol gespeeld om dit in overleg met de gemeente mogelijk te maken. Ook het bouwen van nieuwe composthopen met de oude planken die van de tuinschuur afkwamen is een mooi voorbeeld van een circulaire toepassing en leverde punten op.

Herman Vroklage van AVVN schrijft:“Ik vind het erg knap wat hier is gepresteerd en namens het AVVN feliciteer ik u met het niveau en de kwaliteit van het natuurlijk beheer en onderhoud op uw schooltuin. Het keurmerk, een lieveheersbeestje met maximaal 4 stippen, is dan ook meer dan verdiend.”Hij geeft nog een aantal adviezen waardoor nog beter gescoord kan worden en hoopt de resultaten daarvan te zien bij de volgende herbeoordeling, waarna hij de tuinders succes wenst.

Ook Paul ten Velden, voorzitter van de Stichting Beheer Park Rusthoff, is verheugd over de mooie beoordeling: “Mijn complimenten aan de vrijwilligers van de schooltuin met zo’n mooi resultaat. Het is fantastisch wat je met elkaar kunt bereiken. De tuin ziet er niet alleen heel mooi uit, maar bevat dus ook een schat aan educatieve waarden. En dat is natuurlijk heel belangrijk voor de 140 kinderen die hier wekelijks komen tuinieren. Zo geef je natuurwaarden mee aan een volgende generatie en dat is zeker in deze tijd van groot belang.’’

De schooltuin mag dus weer gaan nadenken hoe ze de lat nog hoger kan gaan leggen. Wie nieuwsgierig is naar het reilen en zeilen op de schooltuin kan in de zomervakantie op woensdagavonden van 19:00 tot 20:00 uur komen kijken, want de natuur groeit gewoon door en de kinderen onderhouden dan hun tuintje.