Boom voor afzwaaiend voorzitter Ronald van de Graaf

“Geweldig en heel erg fijn dat deze eer mij ten beurt valt”, reageerde een opgewekte en blij verraste Ronald van de Graaf. “En dat ook nog op zo’n mooie prominente plek midden in het park!” Als dank voor zijn waardevolle inspanningen voor Park Rusthoff als voormalig voorzitter en vicevoorzitter van de Stichting Beheer Park Rusthoff (SBPR) lauwerde het bestuur de parkveteraan uit Sassenheim met de aanplant van een zaailing van de tulpenboom Liriodendron tulipifera. Afgelopen vrijdagmiddag onthulde Van de Graaf in het bijzijn van zijn echtgenote Fine, zijn kinderen Joël, Vicky en Dominic en zo’n twintigtal betrokken vrijwilligers van Park Rusthoff in de miezerige regen zelf het bij de jonge boom geplaatste herinneringspaneel met daarop de inscriptie van zijn naam en bestuurlijke periode.

Zichtbaar uitte Van de Graaf, die medio dit jaar na bijna twaalf jaar zijn bestuurswerk voor Park Rusthoff officieel beëindigde, zijn blijheid. Volgens huidig voorzitter Paul ten Velden van SBPR droeg Van de Graaf al die jaren de voorzittershamer met verve en naar ieders volle tevredenheid. “Onder jouw voorzitterschap zijn mooie projecten gerealiseerd en kan jij terugkijken op een prachtig resultaat”, sprak Ten Velden in zijn boeiende speech. De voorzitter somde verschillende karweien op die onder aanvoering van Van de Graaf het Park Rusthoff – gemeentelijk monument – beslist aanzien en meerwaarde hebben verschaft. Zo noemde Ten Velden de opening van Paviljoen Sassennest in 2010, de ondertekening van de beheerovereenkomst met de gemeente Teylingen in 2013, de renovatie van het ooievaarseiland en van de entree aan respectievelijk het Boschplein en de Kerklaan en de verschijning van de bijzondere monumentale bank op de Rode Loper. Maar ook zijn doortastende inbreng bij de ontwikkelingen rond de nieuwbouw van Residence Rusthoff aan de Hoofdstraat en de aansluiting bij de Erfgoedtafel Landgoederenzone – een van de zeven historische Erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland – én zijn aandeel in het opstellen van de Beheervisie 2012-2022 voor Park Rusthoff in samenwerking met Bosch & Slabbers Landschaparchitecten, liet Ten Velden als gewichtige zaken niet onvermeld.

Per 1 januari 2018 wisselde Van de Graaf van functie met Ten Velden die al enkele jaren vicevoorzitter van SBPR was. “Zo hielden we nog enige tijd jouw kennis en ervaring binnen het bestuur, hoewel we die nu best missen. Maar met jouw opvolger Erik van ’t Hof is toch ook weer heel wat parkervaring (vanaf de revitalisatie van het park was hij al schooltuinvrijwilliger en in het eerste stichtingbestuur in 2004 portefeuillehouder schooltuin red.) binnengehaald.” Dat de herinneringsboom voor Van de Graaf een Liriodendron tulipifera is, berust niet op toeval. “De Erfgoedtafel Landgoederenzone bracht ons in contact met Lucelle Leemans-van Nispen tot Pannerden van Landgoed Oostergeest in Warmond. Zij schonk ons een zaailing van haar prachtige tulpenboom, voor ons een mooi gebaar om op deze wijze jouw inspanningen voor Park Rusthoff te uiten. Maar niet enkel Park Rusthoff, dit park is onderdeel van een historisch lint in Zuid-Holland en met name vandaag betonen we de verbondenheid met onze buren Landgoed Oostergeest. Dankjewel voor jouw jarenlange inzet en ik hoop dat – gekscherend – ‘jij’ een hele mooie grote boom zal worden.”

Van de Graaf kijkt met genoegen terug op zijn bestuursperiode en blijft zeker bij Park Rusthoff betrokken. “Ik ben aan de gang als parkklusser. En weet je, dat is onwijs inspannend. Het zweet staat op m’n rug.”