Nieuws van de kinderboerderij

Op de kinderboerderij in Park Rusthoff zijn vandaag, 11 december, zeven nieuwe konijnen aangekomen. Medewerkers hebben deze opgehaald bij de kinderboerderij in de Merenwijk in Leiden. Het zijn zes voedsters en een gecastreerd mannetje. De reden dat er een mannetje bij zit is om rust en stabiliteit in de groep te waarborgen. Er was helaas nog maar één konijntje over van de vorige groep en aangezien konijnen minimaal met z’n tweeën of liever in een groep moeten leven, hebben we er een aantal nieuwe bij gezet die elkaar reeds kenden en hoeven daarom niet aan elkaar te wennen. Ze zijn allen tussen de twee en drie jaar oud en we merken dat het overgebleven konijn nog erg moet wennen aan de “indringers”.

De drie jonge pauwen uit Park Rusthoff zijn de andere kant op verhuisd omdat het aantal pauwen te groot werd.. Deze zijn vandaag door de kinderboerderij in de Merenwijk opgehaald.

In het kippenhok zitten inmiddels twee prachtige parelhoenders. De medewerkers vonden dat ze wat gestrest waren en daarom worden ze nu elke ochtend vrij gelaten en lopen de hele dag enthousiast te scharrelen en te rennen over het terrein rondom en op de kinderboerderij en blijven keurig in de buurt. ’s Avonds, rond voertijd, willen ze echter wel weer heel graag het kippenhok in, omdat ze daar eten krijgen.

Deze week is het rieten dak van de kinderboerderij grondig schoongemaakt en
gerenoveerd. Dit was heel hard nodig want doordat het ernstig vervuild was groeiden er zelfs paddenstoelen op het dak. Bovendien zaten er diverse gaten in door de duiven en de pauwen, die het riet als nestmateriaal gebruikten..

Na het overlijden van een van de twee varkens wordt er niet meer gezocht naar een nieuw maatje voor het overgebleven varken. De varkenopvang raadde dit ernstig af omdat het meestal niet goed gaat.

Bovenstaand een foto van het ezeltje Gijs met zijn rechter voet in een sodabadje. Door een bacterie heeft hij een zweer in zijn hoef. Omdat deze bacterie is opgelopen op het weiland, mogen beide ezels de hele maand december niet het weiland op. Gijs was ineens kreupel en daarom hebben de medewerkers direct de dierenarts bij gehaald. Na uitgebreid onderzoek adviseerde deze om de hoefsmid te laten komen welke Gijs direct heeft behandeld. Inmiddels hebben de medewerkers de vervolgbehandeling, welke bestaat uit een dagelijks sodabadje en het spuiten van een vloeistof in de bewuste hoef, op zich genomen.
De hoefsmid is na een week weer komen kijken en was bijzonder tevreden over het ingetreden herstel. Gijs loopt zelfs alweer redelijk goed.