Verslag Vroege Vogels 6 oktober 2019

 Kort voor 8 uur (het herfsttijdstip in verband met de latere zonsopgang) in de nog wijkende schemering verzamelen zich 7 liefhebbers voor het evenement Vroege Vogels in Park Rusthoff voor de deur van het paviljoen. Frisjes maar droog is het weer. Ze worden ontvangen door Willem-Jan Hooijmans, de gids-rondleider en gastheer Frans Plevier van de Evenementencommissie Park Rusthoff. De rondleiding begint in de binnenring van het eiland met een algemene inleiding over de vogels in het park, de trekgewoonten van de vogels en de vogels, die dit seizoen in ons park gevonden zouden kunnen worden. De eenden en de waterhoentjes in het water worden als eerste genoteerd. Na een binnenrondje wordt de buitencirkel om het eiland gevolgd en diverse vogels in de omliggende bomen gespot en besproken.

Vogelkenner Hooijmans weet talloze bijzonderheden te vertellen over uiterlijk van de vogels, hun zanggeluid en hun gedrag. Tijdens de wandeling wordt ook een rondje gemaakt door het bos aan de oostkant van het park en langs de rode loper aan de westkant. Er worden volop vragen gesteld, maar sommige bezoekers blijken ook deelbare kennis te hebben, waardoor het soms een interessante uitwisseling wordt. Anderhalf uur na het vertrek keert de groep terug in het paviljoen waar de koffie en thee klaar staat met een heerlijke koek. Er wordt nagepraat en aanvullende informatie gegeven. De tijdens de wandeling waargenomen vogels worden genoteerd op een lijst en dat levert zoals gebruikelijk rond de 28 verschillende soorten op. Rond 10 uur vertrekken de gasten met een voldaan gevoel. De wat beperkte grootte van de groep wordt als positief ervaren voor het volgen van de gids en de onderlinge communicatie. Er wordt weer een vriend van Park Rusthoff toegevoegd. Volgend jaar weer in april en oktober een vervolg, zeker weten. 

 

 

Artikel bijgewerkt op 2 januari 2020