Morgenrood

Wie redelijk vroeg uit de veren was op zaterdag 11 januari, kreeg een prachtig cadeautje van de natuur. De lucht boven Sassenheim kleurde roze en rood, en deze bijzondere zonsopkomst was vooral in een ontwakend Park Rusthoff extra indrukwekkend.

De prachtige rode kleur ontstaat doordat het vroege zonlicht gebroken wordt door miljoenen kleine waterdruppeltjes die in de atmosfeer hangen, legt de website Weerplaza uit. “’s Ochtends is er vaak veel vocht in de onderste lagen van de atmosfeer. Doordat het ’s nachts afkoelt ontstaat er bijvoorbeeld ook bij weinig wind sneller mist of nevel. Wanneer de zon opkomt leggen de zonnestralen een langere weg door de dampkring af waardoor het zonlicht door de waterdruppeltjes verstrooid en gebroken wordt. De rode tinten, de kleuren met de langere golflengten, zijn het minst gevoelig voor deze processen en bereiken ons oog nog gemakkelijk en daarom zien wij de rode tinten. Dit noemen we morgenrood.”

Uit het Weekblad De Teylinger van woensdag 15 januari 2020.