Zitbanken opgeknapt dankzij gift van 400 euro

sassenheim- De cirkel is rond”, grijnst vrijwilliger Ton Wijsman van het Algemeen Bestuur van Park Rusthoff met een gulle lach. “Dankzij een donatie van 400 euro van de in 2019 winnende equipe van de quiz SassemKwizzt en met vereende krachten van verschillende partijen die het park een warm hart toedragen, kunnen zestien in slechte tot in zeer slechte staat verkerende zitbanken in Park Rusthoff worden opgeknapt.” Vorige week woensdagmiddag legde timmerman Ioannis Roumeliotis van Purely Handmade, die is gehuisvest in de creatieve Ontmoetingswerkplaats De JoJo van Stichting Repair Café Teylingen aan het Hortusplein, de laatste hand aan de eerste van alle te renoveren zitbanken. Vakbekwaam schroefde hij de nieuwe planken in het frame vast. “Zo, op deze bank zit iedereen weer als een vorst.”

door Ingrid Langeveld

De stemming is deze middag ronduit vrolijk. Niet louter zijn Wijsman en Roumeliotis goedgeluimd, ook vicevoorzitter Erik van ’t Hof van het bestuur Stichting Beheer Park Rusthoff, hovenier en parkvrijwilliger Gerard Rutgrink, Lisa de Blok van De JoJo en secretaris Ciska van der Geest van SassemKwizzt zijn opgetogen. “Hoe mooi kan hergebruik zijn”, verheldert Rutgrink de circulaire economie binnen het Sassenheimse park. Jaarlijks ondergaan, door onder meer zijn inspanning, alle bomen in het park een vitaliteitkeuring. Dode bomen worden gekapt en op de ontstane lege plekken jonge aangeplant. Al enkele jaren liggen stammen van afgestorven eikenbomen, afkomstig uit Park Rusthoff, bij het bedrijf van Rutgrink aan de Teylingerlaan in Voorhout in een loods te drogen. Totdat vorig jaar SassemKwizzt winnaar Team Beauty and the Brains van het gewonnen bedrag van 500 euro een donatie van 400 euro deed aan de Stichting Vrienden van Park Rusthoff met het verzoek dat geldbedrag te investeren in Park Rusthoff. “Veel zitbanken zijn stuk, de planken zijn rot”, weet Wijsman. “Samen met een aantal andere vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor ons mooie park bedachten wij om die zitbanken op te knappen met het uit het park afkomstige eikenhout. Hoe circulair wil je het hier hebben?” In Bollenstreek Coöperatie U.A. vond Wijsman een integere partner die in de Groene Zagerij in Noordwijkerhout op zonne-energie de boomstammen verwerkte tot plaathout en in Roumeliotis een vakkundige timmerman die de voorgezaagde houtplanken op maat zaagde, bewerkte op kleur dat strookt met de overige zitbanken in het park, en van een beschermende laag houtolie voorzag. De komende maanden zullen ook vijftien andere krakkemikkige banken van nieuwe planken worden voorzien.

Foto (van links naar rechts): Dankzij de inspanningen van timmerman Ioannis Roumeliotis, Lisa de Blok van Ontmoetingswerkplaats De JoJo, Ciska van der Geest van SassemKwizzt, parkvrijwilligers Ton Wijsman en Gerard Rutgrink en vicevoorzitter Erik van ’t Hof van de Stichting Beheer van Park Rusthoff worden 16 zitbanken in Park Rusthoff weer als nieuw.
**