Energie Coöperatie Teylingen ‘Zon op Teylingen’ op weg naar een groene toekomst

Voorzitter Paul ten Velden van de Stichting Beheer Park Rusthoff is een blij verrast man. Afgelopen zaterdag ontving hij uit handen van voorzitter Eveline Botter van Energie Coöperatie Teylingen ‘Zon op Teylingen’ een partij LED lampen die staan voor een chequewaarde van 270 euro. “Hartstikke leuk”, glunderde Ten Velden. “Niet alleen gaat nu onze energierekening flink omlaag, bovenal zijn wij vereerd om samen met ‘Zon op Teylingen’ op te trekken en te verduurzamen.”

door Ingrid Langeveld

Behalve Ten Velden zijn ook Botter en haar vier mede-initiatiefnemers van het vorig jaar opgerichte ‘Zon op Teylingen’ opgetogen. Eind vorige maand kregen zij uit handen van de Teylingse wethouder Heleen Hooij een bedrag van vijfduizend euro uitgereikt als bijdrage in de aanloopkosten om verder op te starten en te investeren in zonnedakprojecten. Volgens Botter is op enkele plooitjes na de overeenkomst met een eerste lokale ondernemer glad en kunnen naar verwachting de eerste vijftig tot honderd inwoners zich binnen een klein half jaar inschrijven voor het eerste zonnestroomdak in Teylingen. Ook ontving ‘Zon op Teylingen’ toen een doorgeefcheque van 270 euro om een ander duurzaam doel in de gemeente Teylingen te steunen. Botter en haar metgezellen kozen paviljoen Sassennest in Park Rusthoff. “Niet alleen is Sassennest lokaal goed zichtbaar. Bijzonderlijk kan zij iets betekenen in de eerste opstart op weg naar een groene toekomst”, staaft de voorzitter de keus voor het paviljoen. “Want”, glimlacht ze, “het begint altijd eerst met energie besparen en pas dan opwekken. Hoe klein of groot het duurzaamheidproject ook is.” Botter duidt op het concept ‘Trias Energetica’, waar ‘Zon op Teylingen’ voor staat. Een driestappenplan om energiezuinig te verduurzamen. Namens de voortrekkers op het gebied van duurzaamheid benadrukte de voorzitter nog maar eens dat ‘Zon op Teylingen’ beslist geen energieverkoper is. “Wij zijn een groep vrijwilligers die helpen de energietransitie een zetje mee te geven en inwoners van Teylingen in de coöperatie deel te laten nemen om groene energie op te wekken op weg naar een groene toekomst én met interessant financieel rendement. Hoe slim kan het?” Nog diezelfde middag hebben de bestuursleden van ‘Zon op Teylingen’ en vrijwilligers van Park Rusthoff de LED lampen in Sassennest opgehangen en geïnstalleerd. Meer informatie:  www.zonopteylingen.nl     

Foto van links naar rechts: Eveline Botter, Epco Boerema en Leo Blom van energiecoöperatie ‘Zon op Teylingen’ overhandigen aan Paul ten Velden van Stichting Beheer Park Rusthoff de waardecheque van 270 euro, goed voor een partij LED lampen die zorgen dat het energieverbruik van paviljoen Sassennest in Park Rusthoff flink omlaag zal gaan.