Jonge ooievaars in nest Park Rusthoff

Voor het eerst sinds jaren 30 vorige eeuw…

Het bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff (SBPR) heeft er veel en vaak over vergaderd om ooievaars terug te krijgen in het nest in het park. Enkele jaren geleden is het ooievaarseiland daarom totaal vernieuwd omdat het niet aan de eisen van de ooievaars leek te voldoen. Vooral het geritsel van de bamboeplanten zou de ooievaars onrustig maken.

Ook dient het paalnest vrij te moeten staan zonder hoge begroeiing eromheen. Dit is van zeer groot belang om Ooievaars aan te trekken. Omdat bijna het gehele eiland uit bamboeplanten bestond, werd besloten om dan maar het totale eiland met wortel en tak te verwijderen. Een nieuw eiland werd aangelegd met vlinder- en bijvriendelijke beplanting, met als finishing touch een geheel nieuw ooievaarsnest.

Het leek te werken want de eerstkomende lente zat er al een paartje ooievaars op het nest. Zo snel echter als ze gekomen waren, zo snel waren ze ook weer verdwenen. Waarschijnlijk afgekeurd. En dat ging enkele jaren zo door tot afgelopen april een ooievaar het nest inspecteerde en regelmatig zat te klepperen. Zijn gebeden werden verhoord want binnen enkele dagen had hij gezelschap van een vrouwtje en zaten ze weldra samen te klepperen. Na wat takken gesprokkeld te hebben om het nest wat meer naar hun zin te maken is, volgens kenners, 27 april j.l. het eerste ei gelegd. hetgeen rond  26 mei zal zijn uitgekomen. Hoeveel eieren er daarna zijn gelegd is onbekend. Dit is van de grond af niet te zien. Een plaatselijke vogel- en dus ook ooievaarkenner heeft toegezegd om het nest in de gaten te houden en belangrijke veranderingen te rapporteren aan de SBPR. Jonge ooievaars worden geringd nadat ze 5 weken oud zijn. Ook hiervan zullen wij u uitgebreid berichten. Na 53 tot 55 dagen vliegen de jonge ooievaars uit en worden daarna nog zo’n 14 dagen door de ouders gevoerd op weg naar zelfstandigheid. Maar daar willen nog even niet aan denken.

Eerst nog genieten! Het is een absoluut historisch moment dat sinds plm. 90 jaar de ooievaars weer genesteld hebben in Park Rusthoff.