Schaken en Dammen in de buitenlucht

sassenheim– Een tweet op Twitter naar de Teylingse burgemeester Carla Breuer van fervent schaker René Bignell uit Warmond was de prikkel die de gemeente Teylingen attent maakte op het bestaan van het fenomeen Urban Chess. Een zeer vruchtbare daad zo blijkt nu, zo’n anderhalf jaar later. Vorige week woensdagmiddag, Nationale Buitenspeeldag, stelden Breuer en Urban Chess promotor Jesús Medina Molina twee Urban Chess schaaktafels in Park Rusthoff officieel in gebruik. “Schaaktafels zorgen voor verbinding tussen jong en oud”, zei de burgemeester.

door Ingrid Langeveld

Breuers enthousiasme was meteen gewekt toen zij de tweet op haar telefoon zag binnenvliegen. Overtuigd van het feit dat schaken veel meer is dan een briljant spel zette zij het bericht door naar Loes Massaro – contactfunctionaris bij de gemeente -, die vervolgens contact zocht met Medina Molina. Na het aanhoren van zijn verhaal was Massaro getriggerd: ‘in Teylingen moet geschaakt gaan worden in de buitenlucht’.”Alleen de vele voordelen die het brengt. De schaaktafels zorgen voor spontane ontmoetingen, helpen de eenzaamheid tegen te gaan en dragen ook nog eens bij aan het fit houden van het brein”, somde Massora op. De tafels zijn voor iedereen die een potje wil schaken of dammen. Wel is het slim om eigen schaakstukken of damstenen mee te nemen. Echter tijdens de openingstijden van Paviljoen Sassennest zijn die daar ook te leen tegen borg van een geldig identiteitsbewijs. “Geweldig wat hier is neergezet”, complimenteerde Medina Molina de samenwerkende partijen die het realiseren van de chess courts mogelijk maakten. “Kom naar deze plek, gebruik hem en geniet!” De gemeente Teylingen is de 28-ste gemeente in Nederland met schaaktafels in de buitenruimte en heeft zelfs al een derde chess court in huis. Die krijgt binnenkort, als hommage aan Bignell, een mooi plekje in Warmond.

Foto: De Teylingse burgemeester Carla Breuer (links) en Jesús Medina Molina zijn, onder toezicht van René Bignell (midden), aan zet op de chess courts in Park Rusthoff.