Vogelexcursie 3 oktober 2021

Op een zeer regenachtige zondagmorgen 3 oktober werd er in Park Rusthoff een vogelexcursie “Vroege Vogels” gegeven. Op deze rondleiding door Park Rusthoff waren er ondanks de gestaag vallende regen toch nog vier mensen met een duidelijke interesse voor vogels aanwezig. Onder deskundige leiding van Willem-Jan Hooijmans van Vogelwerkgroep Teylingen kon men proberen om door middel van kijken en luisteren een aantal van de dertig soorten vogels die in het park aanwezig zijn waar te nemen.

Er werd om 7.45 uur verzameld bij paviljoen Het Sassennest midden in het park. Helaas lieten door de weersomstandigheden weinig vogels zich zien. We zagen o.a. parelhoenders, waterhoentjes en diverse soorten eenden en leerden dat de woerd, de mannetjeseend, in de zomer een ander verenkleed heeft dan het in de winter fleurige verenkleed.   We leerden dat er kraaien en kauwen in het park zijn, en dat zij te onderscheiden zijn aan het geluid dat zij produceren. Bij de kraai hoor je kra en bij de kauw ka. Koperwieken, die op weg vanuit hun Scandinavische broedgebied voor overwintering naar Nederland of een van de zuidelijke landen trekken, waren nog niet te zien.

Ook werd er verteld over de vogeltrek die voornamelijk in de nacht plaatsvindt. We gingen langs de favoriete uitkijkpunten van Willem-Jan Hooijmans, o.a. bij de schooltuin, de heemtuin en het deel van het park dat tegen de Parklaan aan ligt. Daar vindt men ook de favoriete boom van de gids, een hoge Plataan. Ook werd er verteld over de slechtvalk die de toren van de Pancratius bewoont. Deze slechtvalk bekend onder de naam L3 heeft de eerdere bewoners, een paartje, verjaagd.

Helaas werd er besloten om vanwege  de geringe opkomst geen koffie te drinken en na te praten in het paviljoen.