Parelhoenders: “Schrikbewind of vredesduif”?

“Ik vind het geinige beesten” en “wat een griezels, ik ben er echt bang voor.”
De ene bezoeker van Park Rusthoff zoekt snel een ander paadje uit als hij of zij er één in het oog krijgt; de ander probeert de grijs/wit gestippelde dieren te voeren. Het gaat hier om Poelepetaten oftewel Parelhoenders. Er waren de laatste maanden diverse spannende verhalen te horen over het gedrag van bovengenoemd eenden/vogelras.
Om sommige story’s kom men hartelijk lachen maar andere vertelsels waren helemaal niet leuk; Een kindje zou in de buik geprikt zijn en regelmatig zijn er in de afgelopen tijd meerdere kinderen en volwassenen belaagd door deze rakkers. Dat ze supersnel kunnen rennen en zelfs aan boodschappenwagentjes gaan hangen en er stevig in bijten is een eigen ervaring.

Na een aantal klachten en uiteraard ook twijfels heeft het Bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff, na overleg met een dierenarts, besloten dat de dieren een andere huisvesting dienden te krijgen.
Dit was niet eenvoudig: Waar in de omgeving wilde men zulke aanvallende “schatjes?”
Andy, één van de vrijwilligers, wist een perfecte locatie in Hillegom. Na overleg met diverse vertegenwoordigers van de “groene” groepen, werd besloten de Hoenders te vangen en naar hun nieuwe tehuis te brengen.
Deze klus was –volgens de verhalen en eigen ervaring- hilarisch te noemen.
In het gras en op de bruggetjes renden mensen met groene waaierende netten in de handen. Voorbijgangers stonden met open monden te kijken naar dit spektakel.

Er zijn nu een aantal weken voorbijgegaan na dit avontuurlijke schouwspel en de rust is teruggekeerd op de grasvelden en in de lieflijke laantjes.
Geen angst meer om oog in oog te staan met zo’n “griezel” zoals de dame de vogels noemde.
Kinderen en volwassenen kunnen weer met een gerust hart genieten van al het moois dat ons Park Rusthoff te bieden heeft.

Toch een kleine voetnoot: Gistermorgen is er in de buurt van het Vogeleiland weer een Parelhoender ontdekt. Is dit een nieuwe bewoner? Of had één van de “verhuisde”
Parelhoenders heimwee?…