Geen brood voeren aan eenden

Het water in de waterpartijen in Park Rusthoff ziet er weer erg groen heel vies uit. Het lijkt meer op groene soep! Waar komt dit door, vraagt u zich misschien af? Het ligt niet aan het Hoogheemraadschap want dat zorgt er juist voor dat het water ververst wordt en zo nodig gefilterd. Het komt doordat de eenden aan de diarree raken omdat de mensen ze voeren met brood; veel te veel en veel te zout brood. Niet fijn voor de eenden en absoluut niet goed voor de kwaliteit van het water! Bovendien worden, doordat er te veel brood gevoerd wordt, ook de meeuwen, kauwen en ongedierte zoals ratten gelokt. Dit zorgt bovendien ook weer voor veel overlast.

Eigenlijk hoeven de eenden helemaal niet gevoerd te worden, ze kunnen namelijk prima zelf volop voer vinden in Park Rusthoff. In plaats van brood eten de eenden eigenlijk veel liever insecten, schelpdieren, wormen, kikkers, visjes, gras en waterplanten, hetgeen allemaal volop in het park te vinden is. En…voor de vrouwtjes eenden is het trouwens ook fijn als alle eenden zélf hun eten moeten zoeken, want dan laten de mannetjes de vrouwtjes wat meer met rust in de paartijd! Om het voeren van de eendjes nu te verbieden gaat misschien wat te ver, maar in plaats van brood zou er ook mais, doperwten of graan (bijv. kippenvoer) gevoerd kunnen worden. Tevens zijn er bij dierenwinkel Holtman, nu nog gevestigd aan de Hoofdstraat 204 maar per 1 maart a.s. gevestigd vlak bij de entree aan het Boschplein, pakketjes eenden voer te koop. Véél lekkerder en véél gezonder voor de eenden, het water blijft dan ook schoon en de parkbezoekers blij.

Mocht u nu niet weten waar u met uw oude brood naar toe kunt?
Dit kunt u deponeren in de daarvoor speciaal gemaakte houten bak, die bij de ingang van de kinderboerderij hangt. Ook groente is heel welkom. De medewerkers van de boerderij bepalen dan óf en op welk moment ze dit aan de dieren geven.
Want ook voor de bezoekers van de Kinderboerderij geldt: NIET VOEREN S.V.P.!

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Bestuur en vrijwilligers van ons mooie park Rusthoff.

Maar zo kan het ook. Foto Hennie de Bok