Vroege Vogels April 2022

Je kent het vast ook wel: jaar in jaar uit zie je bij de ingang van Park Rusthoff een aankondiging hangen dat er a.s. zondagochtend vroeg een vogelexcursie is. En jaar in jaar uit blijf je die zondagochtend lekker op bed liggen. Zo, ook ik. Tot afgelopen zondag. Toen sloot ik mij aan bij de andere Vroege Vogels.

En wat was het leuk! Het was een gemengd gezelschap dat al snel werd gegrepen door de bevlogenheid van excursieleider Willem-Jan. Vanaf de eerste zin hing iedereen aan zijn lippen. Het ene feitje, dat nog interessanter was dan het andere feitje wist hij na elkaar op te gooien. Wist u bijvoorbeeld dat eksters graag een dakje bouwen boven hun nest? Veel hoefde Willem Jan echter niet te vertellen, want al snel hoorden we in de verte het geroffel van de Bonte Specht. Dus daar gingen we, want die wilden wij natuurlijk allemaal wel eens in actie zien. Onderweg naar de boom met de dode tak, waar het geroffel van de Bonte Specht zo goed op roffelt, attendeerde Willem-Jan ons op de diverse eenden die in de waterpartij zwemmen. Hij leerde ons dat het ook slim is om naar boven te kijken, want daar vlogen de Nijlganzen boven ons hoofd langs. Eenmaal bij de boom aangekomen was het nog niet zo makkelijk om de Bonte Specht te zien. Met en zonder verrekijker was het een beetje zoeken, maar wat een feest toen we hem eenmaal zagen!

Daarna trokken we verder en troffen we de ene na de andere vogel, de Tjiftjaf, de Halsbandparkiet, de Koolmees, de Aalscholver, Ekster, Houtduif, Tortelduif, Lijster, dat betoverende Winterkoninkje, et cetera et cetera. Er was er één die zich wel liet horen, maar niet liet zien, hoe lang we er ook stonden: de Zwartkop. Inmiddels waren we ruim een uur op pad en was er een frisse wind opgestoken. Het was tijd om af te ronden, dus we liepen terug naar Paviljoen Sassennest. Daar stond een warme pot versie koffie klaar. Terwijl wij weer een beetje opwarmden en wat napraatten,  haalde Willem-Jan zijn vogelboek tevoorschijn en natuurlijk, daar stond de Zwartkop in! Zo hebben we toch nog de Zwartkop gezien.

’s Avonds na het eten ben ik nog een rondje gaan lopen door het park en warempel plots zag ik overal vogels. Een lijster in het gras onder de rododendrons, een koolmeesje in de struiken en zelfs een Boomkruiper op de boom, of was het nou toch een Boomklever? Willem-Jan, volgende keer ben ik er weer bij, want ik je hoort het al, er valt nog genoeg te leren.

Cynthia van Westerhuizen