Toppunt van het lentegevoel…

Niets is in de lente aandoenlijker dan een zorgzame eend met haar schare jongen. De kleintjes houden haar nauwlettend in de gaten want waar hun moeder gaat, daar gaan zij. Zoekt de moeder een lekker plekje op de wal, dan verzamelen de jongen zich om haar heen want de veiligste plek op aarde is dicht bij moeder. Moeder betekent veiligheid. Springt moeder in het water om een eindje te zwemmen en om iedereen trots haar gezin te showen, dan springen de jongen haar direct achterna.

Helaas hebben de jonge eendjes ontzettend veel natuurlijke vijanden. In het water de snoek, op de wal de kat, in de lucht de zeemeeuw en de ooievaar, etc., etc. Er is gewoon geen enkele veilige plek te vinden en moeder eend is altijd kansloos als een van de genoemde vijanden een van haar kinderen probeert te verschalken. Na enkele dagen is haar schare kinderen meestal tot nul gereduceerd.