Blauwalgen geconstateerd in Park Rusthoff.

Blauwalgen horen van nature thuis in het oppervlaktewater. Bij de juiste omstandigheden kunnen ze massaal tot ontwikkeling komen. Vaak ontstaan er dikke drijflagen die zich makkelijk ophopen aan de oevers, op stranden of in jachthavens. Mensen, maar ook dieren, kunnen bij aanraking met blauwalgen ziek worden. Veel soorten blauwalgen bevatten gifstoffen. Komt u hiermee in aanraking, dan kan huidirritatie optreden. Daarnaast kunt u door het inslikken van besmet water ziek worden. De symptomen variëren van hoofdpijn, misselijkheid, braken tot diarree en koorts. Blauwalgen zijn ook giftig voor (huis)dieren.

Het bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff heeft inmiddels het Hoogheemraadschap van Rijnland op de hoogte gesteld en houdt de situatie goed in de gaten. We adviseren alle bezoekers de komende tijd extra voorzichtig te zijn om niet in contact te komen met het water in park Rusthoff en huisdieren geen water uit het park te laten drinken.

Informatie uit: Blauwalgen in het water? Herken ze en weet wat te doen (uitgave Hoogheemraadschap van Rijnland)