Huisvesting bosuilen op riante locatie.

“Omdat er al zoveel woningnood in ons land is, hebben wij er toch voor gezorgd dat er iets aan die nood wordt gedaan. Dit in de vorm van zogenaamde Tiny Houses” speciaal voor onze vogels.

Dit vertelde Gerard Rutgrink van de afdeling Groen van Park Rusthoff op zaterdagmorgen 20 augustus tijdens de koffiepauze van de Werkgroep Groen.

De vrijwilligers van deze groep zaten heerlijk in het zonnetje te wachten op de mensen van de “Kerkuilenwerkgroep de Bollenstreek.”

Rutgrink vertelde ondertussen het één en ander over het project om broedkasten te plaatsen voor bosuilen. “In Park Overbosch in Voorhout is dit al een succes. Ik weet zeker dat het hier in park Rusthoff ook gaat lukken”.

Toen de bus van de genoemde werkgroep aan kwam rijden, werd eenieder enthousiast en liep men naar het deel in het park tussen het Boschplein en de Parklaan.

De apparatuur die nodig was werd uitgeladen, de ladders tegen de bomen gezet en met vereende kracht werden de twee loodzware hokken naar de bestemde plek gesjouwd.

Mariska en Peter de Graaff van de kerkuilenwerkgroep werkten zich direct langs de lange ladders omhoog om precies te kijken waar de broedkasten geplaatst zouden moeten worden.

Vogelkenner.

Na overleg tussen beide werkgroepen werden de gevaarten uiteindelijk op de juiste hoogte geplaatst.

De makers van de kasten, het echtpaar V.d. Berg keek goedkeurend toe. “Dit zijn echt prima kasten voor de bosuil. Ik kan het weten, want ik heb ze zelf gemaakt,” liet v.d. Berg lachend weten.

Wie ook met een grote glimlach werd “gespot”, was vogelkenner Willem Jan Hooijmans. “Ik had al enige tijd wat plekken ontdekt waar uilen graag vertoeven. Dit is een rustig stukje park waar ze zich blijkbaar thuis voelen. En nu met die prachtkasten verwacht ik dat de uilen gaan broeden en de jonkies straks gaan uitvliegen. Ik hoop dat deze fijne huisvesting door de uilen wordt gewaardeerd.”