Vroege Vogels excursie zondag 2 oktober 2022

Wegens een communicatiestoornis was er in de lokale en regionale media geen aankondiging verschenen van de vroege vogels excursie in Park Rusthoff op zondag 2 oktober 2022. Via de bordjes op de toegangshekken van het park was de excursie echter wel tijdig bekendgemaakt.

Niettemin gingen we op zondagochtend 2 oktober rond de klok van 08:00 met een klein maar enthousiast gezelschap op pad om in het park zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te spotten. De weersomstandigheden waren prima (droog, zon en weinig wind) en ook de tijd van het jaar (begin oktober) was gunstig om een mooie selectie van vogelsoorten te zien.  De voortekenen waren ook goed, toen een Grote Zilverreiger nog voordat de excursie begon over het park vloog en door de aanwezige deelnemers gezien werd.

Na een inleidend praatje over het fenomeen vogeltrek gingen de deelnemers onder leiding van Willem-Jan Hooijmans van de Vogelwerkgroep Teylingen op pad om vogelsoorten te spotten. Helaas lieten de vogels het tijdens het rondje park een beetje afweten. Toch mocht dat de pret niet drukken, want ’t blijft tot het eind van zo’n wandeling aan toe altijd weer spannend wat zich op vogelgebied allemaal aanbiedt. Iedere excursie op zich biedt slechts een momentopname. De meeste “usual suspects” lieten zich gelukkig wel zien of horen, maar een wat meer bijzondere waarneming konden we deze keer helaas niet doen. Na afloop van de wandeling werd in het paviljoen onder het genot van een kopje koffie of thee de soortenlijst opgemaakt. We kwamen deze keer niet verder dan zo’n 18 soorten en dat is eigenlijk best weinig voor deze tijd van het jaar. De uitdaging is natuurlijk om dat aantal bij een volgende excursie flink te verbeteren.