Nieuwe bomen voor de Rode Loper

Om op Rode Loper van Park Rusthoff de mooie laanstructuur te herstellen heb je de juiste bomen nodig. Omdat zeer binnenkort de herinrichting start, is een delegatie van het bestuur van Park Rusthoff onder deskundige leiding van Gerard Rutgrink bij Boomkwekerij Ebben in Cuijk op zoektocht geweest. Daar zijn 13 forse linden uitgezocht die medio januari/februari 2023 in Sassenheim zullen worden afgeleverd.

Boomkwekerij Ebben in Cuijk kweekt al sinds 1862 en heeft zo’n 500 hectaren met bomen en heesters. Op één van die percelen hopen de vier mannen uit Sassenheim de gedroomde bomen te vinden die met elkaar weer een mooie laan gaan vormen op de Rode Loper. Uitgangspunt is daarbij de artist impression die door Bosch&Slabbers is gemaakt.

Het zonnetje in Cuijk schijnt aangenaam en dat helpt om de bomen goed te bekijken. Ook het blad is al deels gevallen waardoor het takkengestel goed zichtbaar is.  Op het perceel staan lange rijen lindebomen, per rij van verschillende leeftijden. De bomen waaruit gekozen gaat worden staan al zeker 25 jaar op de kwekerij. ‘Zo wandelend door een rij krijg je al een goed beeld van onze nieuwe laan’, zegt Paul ten Velden. Intussen kijkt Rutgrink kritisch naar de bomen. ‘Deze niet’ zegt Rutgrink, ‘want hier zitten groeischeuren onder in de stam’. Daarna wijst hij op de takken en legt uit dat ook goed gekeken moet worden dat de eerste takken allemaal op eenzelfde hoogte beginnen voor een mooi laaneffect. Na een grondige inspectie van alle bomen komen de linten tevoorschijn waarmee de geselecteerde bomen worden gemerkt. Deze mooie bomen zullen in januari 2023 met een speciale machine worden uitgegraven. De kluit met een doorsnede van 1,5 meter zal keurig met juten worden ingepakt om uitdroging tegen te gaan, waarna de bomen op een dieplader naar Sassenheim worden vervoerd.

De uitgezochte boom is de Tilea Europaea of De Hollandse linde. Het is een hybride die is verkregen door de winterlinde te kruisen met de zomerlinde. Het resultaat is de bekende sier- en schaduwboom die veel in Noordwest-Europa is aangeplant om de karakteristieke lindelanen te vormen. Van belang hierbij is dat de onderste takken breed groeien en zo een laan kunnen overkoepelen. De hoger takken zijn opstijgend, waardoor de kenmerkende piramidevorm van de boom ontstaat.