Burgemeester Breuer en leerlingen Rijnlands Lyceum in gesprek over Ketikoti

De HAVO 5 leerlingen van het Rijnlands Lyceum, de Stichting Oud Sassenheim en Burgemeester Carla Breuer spraken afgelopen maandag 10 juni over de afschaffing van de slavernij, ook wel Ketikoti genoemd. Ze keken en bespraken met elkaar de documentaire ‘Drie Vrouwen’, waar drie vrouwen over het Nederlandse slavernijverleden vertellen. Stichting Oud Sassenheim initieerde het kijken van de documentaire en met elkaar maakten ze een wandeling door Park Rusthoff naar het gedenkteken.

Verleden en toekomst samenbrengen
De slavernij behoort tot de zwarte geschiedenis van Nederland. Daarom vieren we op 1 juli de afschaffing van de slavernij met Ketikoti, wat ‘ketenen gebroken’ betekent. Burgemeester Carla Breuer onderstreept het belang van bewustwording van de jongere generatie over onze slavernijgeschiedenis en de betekenis van Ketikoti, de viering en herdenking van de afschaffing. “Door kennis over te dragen, niet alleen over het Nederlandse maar ook het lokale slavernijverleden, kunnen we leren voor de toekomst. De geschiedenis is overal om je heen. Zo kunnen we het verleden en de toekomst samenbrengen.”

Geschiedenis dichtbij huis
In de documentaire ‘Drie Vrouwen’ wordt onder andere de familie Charbon uit Sassenheim genoemd. Zij hadden destijds een plantage waar tot slaaf gemaakten werkten in Suriname. In de documentaire is te zien dat familie van de tot slaaf gemaakten in contact probeert te komen met de nazaten van deze familie uit Sassenheim. De documentaire maakte flink indruk op de leerlingen; ze herkenden de plek, waardoor het heel dichtbij kwam. Docent Roos Smit: “Het Rijnlands Lyceum Sassenheim vindt het belangrijk om te laten zien dat geschiedenis nog veel effect heeft in het hier en nu, ook op plekken waar je dat niet meteen verwacht”

Burgemeester Carla Breuer en het Rijnlands Lyceum kozen ervoor om vooruitlopend op 1 juli, Ketikoti, hier aandacht aan te besteden.

Het bericht in het Leids Dagblad.