120 leerlingen van de plaatselijke basisscholen zijn afgelopen week begonnen in de schooltuin van Park Rusthoff. Met het planten van een viooltje en het zaaien van tuinkers in hun eigen tuin ging het schooltuinseizoen voor hen van start.
Thuis staat de tuinkers al ‘zo hoog’ vertelde een leerling. Een week eerder namelijk hadden ze al een binnenles gehad over zaden, en het kiemen ervan. Het potje tuinkers wat ze toen zelf gemaakt hadden was mee naar huis gegaan en door nu hetzelfde zaad in de volle grond te zaaien krijgen ze meteen mee wat de temperatuur doet in het groeiseizoen. Tot eind oktober komen de leerlingen van Het Bolwerk, de Springplank en de Overplaats wekelijks een uur onder schooltijd naar het park en leren er van alles over groenten, bloemen, klimaat, bodem, kringloop en water.
Het schooltuinproject van Rusthoff is door het RIVM erkend en een wetenschappelijk goed onderbouwd project. Kinderen die meedoen aan deze interventie ontwikkelen duurzame voedingsgewoonten, meer respect voor de natuur en persoonlijke groei. Dit gebeurt door het proeven en eten van zelf verbouwde groenten, nieuwsgierigheid en enthousiasme voor alles wat in de tuin leeft. Deze ‘modelinterventie’ is het gevolg van onderzoek wat door Vereniging GDO, Wageningen Universiteit & Research, Adviesbureau Beleef en Weet en Jong Leren Eten is uitgevoerd.
De leerlingen maar ook de 11 vrijwilligers troffen het enorm met het voorjaarsweer, maar met een droogste maand maart ooit geeft dat ook te denken. Groene vingers zijn hard nodig.